Bustul voievodului Vlad Țepeș, dezvelit la mănăstirea prahoveană Turnu

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Octombrie 2022

La Mănăstirea Turnu din localitatea prahoveană Târgșoru Vechi a fost dezvelit duminică, 16 octombrie 2022, un bust din bronz al voievodului Vlad Țepeș. Lucrarea este realizată de sculptorul George Dumitru, fiind parte a unui proiect inițiat anul trecut cu ocazia împlinirii a 590 de ani de la nașterea dom­nitorului. La eveniment au participat academicieni, profesori universitari, oameni de cultură din țară și străinătate, oficialităţi şi primari din judeţul Prahova, informează Radio TRINTAS.

Momentul inaugurării a prilejuit și organizarea unei sesiuni de comunicări științifice, intitulată „Vlad Țepeș, personalitate medievală europeană”.

„A fost evocat unul dintre domnitorii noștri speciali, Vlad Țepeș, des­pre care s-a scris foarte mult. Nici un alt domnitor din spațiul românesc nu a fost atât de comentat, criticat și de lăudat, totodată. Noi trebuie să cunoaștem întotdeauna justa măsură. A fost un mare domnitor al Țării Românești și, judecându-i acum faptele, după ce s-a scurs mai bine de jumătate de mileniu de la domnia lui, trebuie să tragem o concluzie: a fost un bun ro­mân, un bun creștin și poate pu­țini principi din spațiul sud-est european s-au ridicat cu atâta dăruire împotriva turcilor. (...) A înțe­lege dimensiunea exactă a faptelor lui Vlad Țepeș cere timp, studii repetate și consider că istoria domniei lui încă poate fi îmbu­nă­tățită”, a declarat, pentru Radio TRINITAS, academiciana Georgeta Filitti.

Inițiativa ridicării și amplasării bustului voievodului Vlad Țepeș la Mănăstirea Turnu i-a aparținut lui Mircea Cosma, membru al Academiei Europene de Cultură și preșe­din­tele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul”. Acest așezământ monahal reprezintă locul celei de-a doua urcări pe tron a marelui voievod al Ţării Româneşti. De asemenea, aici este păstrată singura pisanie originală prin care Vlad Țepeș însuși atestă că a construit biserica așezămân­tului monahal.