Calendarul agricultorului pentru luna martie
În luna martie, în funcţie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanşează însămânţarea culturilor de primăvară. De asemenea, este cea mai potrivită lună pentru plantarea pomilor, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere a livezilor.
Dacă timpul este favorabil şi temperatura în sol ajunge la 3-6 grade Celsius, însămânţaţi grâul, mazărea, lucerna şi trifoiul; la temperatura de 6 grade Celsius în sol fiind dat startul plantatului la cartofi. Când temperatura urcă peste 3 grade Celsius, semănaţi sfecla-de-zahăr şi de nutreţ, precum şi plantele aromatice - coriandrul sau anasonul, dacă intenţionaţi să cultivaţi şi asemenea plante. Aveţi grijă ca viţa-de-vie să fie plantată doar dacă temperatura solului la adâncimea de 40-50 de centimetri trece de 10 grade Celsius. Odată cu plantarea, începeţi şi lucrările agricole în grădini şi livezi. Potrivit specialiştilor în pomicultură, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezi. Piersicul, caisul, părul, prunul şi mărul au o sensibilitate mai mare la ger. Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite şi consumă resursele celor care rodesc. Este indicată tăierea lor în momentul apariţiei, deoarece se dezvoltă şi se întăresc repede. Tunderea pomilor fructiferi trebuie terminată în luna martie, înainte de umflarea mugurilor. De asemenea, luna martie este favorabilă pentru a începe copcitul viţei-de-vie, adică înlăturarea lăstarilor subterani şi a rădăcinilor superficiale. Acesta se face în mod obligatoriu anual la toate soiurile, indiferent dacă au fost plantate cu viţe altoite sau pe rădăcini proprii. Tot acum trebuie să completaţi golurile din vii.
După finalizarea lucrărilor în vie vă puteţi ocupa de eliberarea terenurilor de resturi vegetale şi de nivelarea solului. În cazul terenurilor puternic tasate şi acoperite de buruieni, faceţi lucrări de discuiri repetate. Nu uitaţi de aplicarea tratamentelor fitosanitare restante şi de îngrăşămintele organice pentru sol în vie, câmp şi livadă. Gunoiul de grajd, proaspăt sau fermentat, trebuie transportat şi încorporat sub brazdă, în felul acesta nu se pierde azotul şi se asigură o bună valorificare a acestui valoros îngrăşământ. Începeţi lucrările agricole în grădini, vii şi livezi în perioada optimă şi veţi obţine sporuri mari de recoltă, fără a fi necesare cheltuieli suplimentare.