„Cămașa în broci - povestea unei comunități”

Data: 13 August 2024

Asociația Zestrea Bisoceană, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, prezintă expoziția tematică „Cămașa în broci - povestea unei comunități” în sala de conferințe a Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană și are ca scop să aducă în atenția publicului poveștile bătrânilor, documentarea ultimelor cămăși în broci și tehnicile de realizare.

Cămășile în broci și-au scris povestea pe pânză, cu precădere în comunele Bisoca și Vintileasca de pe valea superioară a râului Râmnic. În urma a trei luni de cercetare și documentare pe teren, Asociația Zestrea Bisoceană a aflat povestea cămășii în broci. Aceasta este cămașa cusută cu fir de lână vopsit în rădăcina unei plante denumite local broci. Plecând pe urma acestui element de patrimoniu, au fost culese poveștile ultimelor ii, au fost fotografiate aceste comori găsite în lăzile de zestre ale bunicilor și a fost creat un film documentar în care actorii sunt chiar sătenii. 

Fotografiile și filmul documentar pot fi văzute la Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. De întregul proces de cercetare și realizare a expoziției s-a ocupat Aurelia Cășaru, membru fondator Zestrea Bisoceană, cu studii în etnologie, antropologie culturală și folclor.

Vila cu clopoței a dr. Nicolae Minovici vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a admira expoziția „Cămașa în broci - povestea unei comunități”, dar și pentru a descoperi întreaga colecție de obiecte de artă pe care Nicolae Minovici le-a adunat de-a lungul vieții. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 10:00 la 18:00. Despre cămașa în broci și proiectele derulate de Asociația Zestrea Bisoceană puteți afla mai multe accesând pagina de internet. (A. D.)