Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie

Data: 09 Iulie 2024

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este în cel de-al 22-lea an de când clădirea sa se află în proces de restaurare, fapt ce privează publicul de posibilitatea de a admira multe dintre valoroasele comori ale patrimoniului arheologic şi istoric. Din acest motiv, muzeul a demarat încă din anul 2012 proiectul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Națio­nal de Istorie a României”, care cuprinde o serie de micro-expoziții periodice și cataloage prin care sunt valorificate și expuse o serie de artefacte. Astfel, la începutul acestei luni, a fost deschisă o nouă expoziție dedicată capodoperelor.

Selecția realizată de echipa curatorială pentru expoziția „Capodopere din patrimoniul MNIR” prezintă nu doar extraordinara diversitate și valoare a capodoperelor din patrimoniul muzeului, ci și bogăția spirituală a spațiului românesc, imaginația celor care au locuit aici, istoria noastră tumultuoasă sau personalitățile remarcabile care și-au lăsat amprenta asupra trecutului României.

Vasul de la Capidava cu in­scripția „Petre”, fragmentele de frescă de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, tablouri de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp, tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu și Biblia lui Șerban Cantacuzino sunt doar câteva dintre capodoperele expuse. Nu lipsesc nici unele dintre cele mai rare și mai valoroase ordine și decorații, nici cea mai mare monedă bătută pe teritoriul României sau cea mai mică bancnotă din lume. Erica Iojă, curator la MNIR, spune că proiectul expozițional vine în sprijinul publicului și aduce în atenție exponate care de ani de zile nu au mai fost scoase la lumină.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii septembrie, inclusiv virtual, pe site. (A. D.)