Carnea roşie şi mezelurile, factori favorizanţi ai cancerelor

Data: 24 Mai 2011

Specialiştii de la World Cancer Research Fund (WCFR) recomandă scăderea consumului de carne roşie (vacă, porc şi miel) şi evitarea mezelurilor, precum şunca şi salamul, ambele tipuri de carne mărind considerabil riscul apariţiei cancerului intestinal. Cercetătorii de la WCRF, din cadrul Imperial College London, au analizat datele cuprinse în 263 de studii, remarcând rolul regimului alimentar, al greutăţii şi al activităţii fizice în scăderea numărului de cazuri de cancer intestinal. Concluziile au arătat că atât carnea roşie, cât şi mezelurile favorizează apariţia cancerelor intestinale. De aceea, WCRF recomandă consumul a 500 g (greutatea alimentelor gătite) de carne roşie pe săptămână, echivalentul a cinci-şase porţii medii de friptură de vită, miel sau porc şi evitarea mezelurilor. Circa 17.000 de cazuri ar putea fi evitate în fiecare an, dacă oamenii ar mânca mai puţină carne şi mai multe fibre, dacă ar bea mai puţin, s-ar menţine la o greutate corectă şi ar fi mai activi.

@ Scrieţi-ne pe adresa: "Ziarul Lumina", Str. Petru Movilă nr. 69, Iaşi; sau pe adresa de e-mail: otilia_balinisteanu@yahoo.com