Cartoful, un aliment complet

Data: 18 Iulie 2011

Nutriţioniştii americani susţin că oamenii ar trebui să consume zilnic patru-cinci cartofi fierţi sau pregătiţi la abur, adică 200-300 g, în funcţie de vârstă, greutate, sex şi activităţile fizice derulate. Cartofii sunt bogaţi în fibre, vitamine şi minerale, ca şi în fier, magneziu, crom sau zinc. Mai sunt bogaţi în potasiu şi vitamina C. O porţie de cartofi ar conţine cam 40% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. În privinţa conţinutului de antioxidanţi, cel din cartofi este asemănător cu cel din brocoli şi mult mai mare decât cel din morcovi, ardei sau ceapă. În plus, consumaţi reci, cartofii conţin mai multe fibre decât dacă sunt mâncaţi calzi. Cartofii calzi dau o mare senzaţie de îndestulare sau Index de Saţietate (IS). Cine mănâncă alimente cu un IS mare, lucru care nu este sinonim cu extra-calorii, este sătul mai multă vreme şi nu simte nevoia să ronţăie câte ceva între mese.

@ Scrieţi-ne pe adresa: "Ziarul Lumina", Str. Petru Movilă nr. 69, Iaşi; sau pe adresa de e-mail: otilia_balinisteanu@yahoo.com