Câştigurile românilor din străinătate au scăzut semnificativ

Data: 19 August 2013
În străinătate, cele mai mici salarii oferite românilor sunt acolo unde ţările se confruntă cu mari dificultăţi economice, respectiv Grecia, Spania şi Cipru, dar scăderi se constată şi în Italia.
 
Un studiu efectuat de firma de recrutare Tjobs arată că în Grecia lucrătorii români primesc între 600 şi 900 euro/lună şi doar pentru anumite meserii se depăşeşte nivelul de 1.000 euro. „În Spania, salariile sunt în jur de 600 euro, dar în ultima vreme numai oferte pentru babysitter sunt disponibile. În Cipru, bucătarii pot primi până la 1.000 euro, celelalte oferte fiind, de asemenea, între 600 şi 800 euro“, a precizat pentru Agerpres Brînduşa Deac, manager PR al platformei de recrutare. Aceasta a adăugat că şi în oferta salarială a Italiei au apărut scăderi pentru anumite domenii de activitate, cum ar fi îngrijire persoane vârstnice, hoteluri, turism, restaurante, catering sau curăţenie şi menaj.
 
Domeniile cu cele mai mici oferte salariale sunt îngrijire persoane vârstnice (de la 650 euro până peste 1.200 euro, dacă se cer studii medicale), curăţenie-menaj (de la 600 euro şi, foarte rar, mai mult de 1.000 euro pe lună). În domeniul hotelier şi în turism, salariile lunare pornesc de la 450 euro/lună pentru personalul fără calificare, dar depăşesc 1.200 euro pentru anumite posturi, de regulă bucătar sau recepţioner.

Cele mai mari câştiguri, în Marea Britanie, Germania, ţările nordice

Oferta salarială pentru românii care doresc să muncească în străinătate variază nu doar în funcţie de nivelul de experienţă într-un anumit domeniu, ci depinde şi de ţară, mai precizează analiza Tjobs.
 
„Am făcut o analiză a salariilor oferite pentru câteva dintre cele mai căutate oferte de muncă pe platforma noastră online şi am constatat diferenţe semnificative. Astfel, pentru cei care doresc un post de îngrijitor pentru persoane vârstnice, diferenţa este de 1.400 euro lunar între Marea Britanie, care oferă un salariu maxim de 2.300 euro, şi Italia, care oferă un salariu maxim de 900 euro“, a precizat Brînduşa Deac.
 
Între muncitorii agricoli necalificaţi din Italia sau Suedia şi cei din Germania, unde se câştigă cel mai bine, respectiv 1.550 euro, diferenţa salarială este de 550 euro.
 
Ospătarii primesc 1.400 euro/lună în Marea Britanie şi cel mult 700 euro în Cipru. În majoritatea ofertelor de acest fel, angajatorul pune la dispoziţia angajatului cazare şi masă.
 
Şi nivelul câştigurilor bucătarilor depinde de ţară. Între Marea Britanie şi Cipru diferenţa este de 800 euro, cele mai mari câştiguri fiind în Regatul Unit (1.800 euro/lună).
 
Pentru cei care doresc să muncească în construcţii şi sunt specializaţi în meserii specifice, diferenţa este de 700 de euro lunar, între Polonia (1.800 euro) şi Franţa sau Germania, unde salariul poate atinge 2.500 euro.
 
Asistenţii medicali care doresc să profeseze în clinici sau spitale din străinătate, mai puţin în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice, au de ales între Elveţia, care oferă până la 2.250 de euro/lună, şi Italia, unde salariul maxim este de 1.700 de euro.
 
Cea mai mică diferenţa salarială, doar 300 euro, se întâlneşte în cazul şoferilor profesionişti. În Italia, aceştia primesc cel mult 2.000 euro, iar în Olanda, 1.700 euro. (Bogdan Cronţ)