Cel mai vechi ierbar din Europa, expus la Iași
Astăzi, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” ale Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi va avea loc vernisajul expoziției „Spectacolul Naturii”, organizată în jurul celui mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est.
Organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziția aduce în premieră la Iași acest exponat vechi de 290 de ani, menţionat pentru prima dată de botanistul F. Schur, care l-a găsit în anul 1853 în moştenirea botanistului sibian Josef Lerchenfeld. „Alături de piese din colecţia de minerale, scoici sau fluturi, în expoziţie va putea fi admirat şi primul ierbar de pe teritoriul ţării noastre. Ierbarul Baussner a fost întocmit în anul 1734 de către Georg Friedrich Baussner, student la Koniglichen Padagogium din Halle (Germania)”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, citat de Agerpres.
Ierbarul conţine exclusiv plante cultivate în grădini şi parcuri, culese probabil în mare parte în Germania, fiind un ierbar viu, tip carte, o raritate pentru anii 1700 când existau doar cărţi cu plante desenate, nu cu plante presate. Ierbarul a fost constituit în anul 1734, plantele fiind descrise de autor după lucrarea renumitului botanist Kaspar Bauhin (1560-1624), profesor la Universitatea din Basler.
Colecţia botanică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu cuprinde cele mai vechi ierbare din România, datând din prima jumătate a secolului al 18-lea, de mare valoare ştiinţifică și documentară pentru domeniul botanicii.