Cercul Militar Național (CMN) organizează joi, 21 noiembrie, de la ora 17:00, conferința „Căutările omului contemporan”, susținută de părintele Niculae Constantin în seria „Interferențe Culturale -
„Tradiție în lut - În siajul artiștilor ceramiști”
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă expoziția „Summum spectacula”, care încheie proiectul cultural „Tradiție în lut - În siajul artiștilor ceramiști”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
În această expoziție sunt etalate artefacte ceramice inedite din colecția „Sergiu Sorin Popescu”, expuse pentru prima dată la Muzeul de Istorie. Proiectul a avut ca principal obiectiv valorificarea unor forme ceramice păstrate din neolitic până în prezent.
Expoziția conține piese remarcabile, din centre consacrate, cum sunt cele de la Vlădești și Horezu, din colecția „Sergiu Sorin Popescu”. Aceasta cuprinde peste 1.100 de piese, incluzând ceramică de secol XIX sau chiar mai veche, ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul României. Veți putea admira, astfel, o multitudine de ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii și castronoaie, impresionante prin colorit și simboluri.
Proiectul și-a propus valorificarea tandemului colecții particulare-colecții muzeale, dar și readucerea în atenția publicului a unei lumi pe cale de dispariție, prin etalarea unor asemenea opere de artă de factură populară, care exprimă specificul zonelor etnografice și geografice românești. Multe dintre aceste piese sunt unicat și nu au mai fost expuse până acum. Colecționarul Sergiu Sorin Popescu, curatorul expoziției, consideră că este esențial să ne întoarcem la rădăcini, la ceea ce strămoșii ne-au lăsat moștenire.
Partenerii MNIR în proiectul „Tradiție în lut - În siajul artiștilor ceramiști”, implementat în perioada martie - noiembrie 2024, au fost: Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat și Unity in Values Interconfessional Association. Expoziția de ceramică de la MNIR poate fi vizitată până în 30 noiembrie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00. (A.D.)