Cele mai mari suplimentări bugetare, pentru sănătate, PNDL și agricultură

Data: 25 Noiembrie 2020

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din produsul intern brut, de la 8,6% estimat anterior, și care a luat în calcul o contracţie economică de 4,2%.

„Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde de lei. (…) Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a declarat ministrul finanţelor, Florin Cîţu, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului.

Veniturile bugetului general con­solidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Potrivit ministrului finanţelor, „principalele suplimentări la bugetele ministerelor: un miliard de lei pentru Ministerul Sănătăţii, un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), 1,1 miliarde de lei subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile”. 

Totodată, au fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19, astfel încât ţara noastră să aibă acces la aceste vaccinuri, a mai spus Florin Cîțu. (C. Z.)