Celebrarea învățământului universitar din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 Iulie 2024

Universitatea din București a organizat marți, 16 iulie, o ceremonie prin care a debutat seria evenimentelor dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființare și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Festivitatea a fost găzduită de Opera Națio­nală București. Pe durata întregii săptămâni sunt organizate conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate și multe alte manifestări culturale și interactive.

Ceremonia aniversară a fost deschisă de prof. univ. dr. Marian Preda, cel de-al 38-lea rector al Universității din București, care a vorbit despre schimbările semnificative prin care a trecut instituția de învățământ superior pe care o conduce, pentru a se adapta aștep­tărilor și nevoilor prezentului în efortul său de a continua să construiască viitorul atât al absolven­ților, cât și al societății românești. 
„Suntem mândri de istoria noastră pe care am consemnat-o într-o ediție revizuită a volumului aniversar de acum zece ani. Însă nu doar istoria noastră, care traversează trei secole, ne face mândri, ci în primul rând unicitatea Univer­sității din București. (…) Spiritul Universității a îmbinat întotdeauna umanismul, echitatea, democrația cu respectul pentru merit. (…) Aproximativ un sfert dintre membrii Academiei Române și trei dintre cei patru vicepreședinți sunt absol­venți ai Universității din București. Deși există 51 de facultăți de drept în România, la admiterea pentru Institutul Național al Magistraturii, în ultimii trei ani, între 42% și 46% dintre admiși au absolvit Facultatea de Drept a Universității din Bucu­rești. În plan internațional Universitatea din București a fost și este un jucător semnificativ, integrator de rețele universitare și lider în reformele europene din domeniul educației. Cultura noastră organi­za­țională este deschisă, Universitatea fiind un spațiu de libertate și autonomie atât în interiorul organizației, cât și în mediul extern”, a spus rectorul  Marian Preda. 

În continuare, conf. univ. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezi­dențial, a transmis un mesaj din partea președintelui României, Klaus Werner Johannis, iar lect. univ. dr. Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului României, a citit mesajul transmis de către premierul Marcel Ciolacu. Câte o alocuțiune a fost rostită și de  Ligia Deca, ministrul educației, și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România. 

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Universitatea din București - 160 de ani de excelență academică”. 

Programul ceremoniei oficiale a cuprins mai multe discursuri, momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a Universității, dar și prezentări cu privire la evoluția studenților.

Din partea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești, au participat reprezentanți ai conducerii instituției, ca membri ai comunității universitare: pr. lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul instituției de învăță­mânt teologic din Capitală; pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, și conf. univ. dr. Adrian Nicolae Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Bucu­rești.