Centrul de Presă BASILICA și-a sărbătorit hramul

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 24 Iunie 2024

Jurnaliștii Patriarhiei Române au sărbătorit luni, 24 iunie, hramul Centrului de Presă BASILICA, închinat praznicului Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum au fost săvârșite la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ostenitori ai acestui ansamblu de presă creștină. Evenimentul s-a încheiat cu un moment festiv la Palatul Patriarhiei, în cadrul căruia mai mulți angajați și colaboratori ai instituției mediatice au primit distincții din partea Preafericitului ­Părinte Patriarh Daniel, fondatorul Centrului de Presă BASILICA. 

Jurnaliștii Centrului de Presă ­BASILICA s-au rugat de dimineață la Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ctitorilor, ostenitorilor, colaboratorilor și beneficiarilor celor cinci componente ale instituției: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile LUMINA, Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române.

Din soborul de slujitori care s-au rugat la slujba de Te Deum împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte: pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator al Centrului de Presă BASILICA și directorul Publi­cațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române; pr. Teodor Gradinaciuc, consilier patriarhal și directorul Radio TRINITAS; pr. Adrian Agachi, consilier patriarhal la Biroul de presă și relații publice; pr. Alexandru Trușcă, consilier patriarhal și producător general la TRINITAS TV; pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al Studioului Radio ­TRINITAS din Iași; pr. Ștefan Sfarghie, redactor la „Ziarul Lumina”; arhid. Gheorghe-Cristian Popa, consilier patriarhal coordonator și directorul TRINITAS TV; arhid. Alexandru Briciu, redactor-șef al „Ziarului Lumina”, și ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri BASILICA. 

„O lucrare de vestire a luminii lui Hristos întregii societăți românești”

În cuvântul de învățătură rostit la final, ierarhul a amintit momente din istoria componentelor Centrului de Presă BASILICA, subliniind lucrarea misionară desfășurată de ostenitorii instituției în societatea contemporană: „Anul acesta se împlinesc 26 de ani de când la Iași, în Vinerea Sfântă și Mare a Pătimirilor Domnului, și-a început activitatea Radio TRINITAS, înființat prin ostenelile, grija și implicarea deosebită a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tot la Iași, acum 19 ani, de ziua vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, a apărut primul număr al primului cotidian ortodox din lume, și anume «Ziarul Lumina», care și el face parte din Centrul de Presă BASILICA.

Televiziunea TRINITAS, deși are începuturile la Iași, a fost înființată în prima lună de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Daniel.

Tot atunci, Biroul de presă al Patriarhiei Române, care s-a înființat în lumina noilor realități care au urmat evenimentelor din decembrie 1989, a fost integrat aceleiași instituții de presă.

De ­asemenea, acum 16 ani, s-a înființat Agenția de știri BASILICA, prin care nu doar creștinii din țara noastră, ci și Bisericile Ortodoxe surori, creștinii români răspândiți în toate colțurile lumii iau act de activitățile multe, diverse și bogate pe care Biserica noastră le desfășoară în fiecare zi.

(…) Ostenitorii acestui centru fac o lucrare de vestire a luminii lui Hristos întregii societăți românești, care adeseori își exprimă recunoștința pentru această lucrare, întrucât cele cinci componente aduc multă bucurie și speranță într-un timp în care fiecare conștiință este răvășită de evenimente triste și nenorociri cărora li se face o prea mare publicitate”. 

Distincţii din partea Patriarhului României

În continuare, în sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, jurnaliștii creștini au participat la un eveniment festiv, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care i-a binecuvântat și a rostit cuvântul intitulat „Misiunea Centrului de Presă BASILICA - chemare la comuniune, difuzare a bucuriei și alinare în suferință”. 

De asemenea, mai mulți angajați și colaboratori ai fiecărei componente au primit distincții în semn de apreciere pentru activitatea depusă în slujba jurnalismului onest și ziditor de suflete. Momentul a fost moderat de părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator al Centrului de Presă BASILICA și directorul Publi­cațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române. 

Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru mireni a fost oferit lui Vasile Bănescu, consilier patriarhal la Biroul de presă al Patriarhiei Române; lui Daniel Morăraș, consilier patriarhal și director tehnic TRINITAS TV și Radio TRINITAS; lui Ștefan Chivulescu, director tehnic stații Radio TRINITAS, și lui Petrică Mihai, regizor de sunet Radio TRINITAS. 

Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici a fost oferit părintelui Dumitru Ichim, ­colaborator al Publicațiilor LUMINA, iar Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni lui Sorin Ionițe, editor-șef la Agenția de știri ­BASILICA. 

Totodată, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” a fost acordat Marei Ionescu, realizator ­TRINITAS TV; Cătălinei Dima, realizator Radio TRINITAS; Ștefanei Totorcea, editor la Agenția de știri BASILICA, și Elenei Voicu, contabil la Publicațiile LUMINA.