Cercetare academică despre alimentația rurală de odinioară

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 01 Feb 2024

Doisprezece cercetători clujeni de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” al Academiei Române vor derula, până la sfârșitul anului viitor, o cercetare inedită privitoare la alimentaţia rurală de odinioară. Studiul abordează subiectul hranei „din perspectivele unor domenii diverse: etnologie, dialectologie, lexicografie, gastronomie moleculară, biotehnologie şi inginerie alimentară, nutriţie şi dietetică”, după cum se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Proiectul prevede și construcția unei platforme web pe care vor fi publicate informaţiile despre alimentaţia rurală existente în fondurile documentare interbelice gestionate de Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” şi de Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române. De asemenea, vor fi dezvoltate experimental, în staţiile-pilot ale Facultăţii de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, zece produse alimentare, pe baza reţetelor tradiţionale identificate în manuscrisele cercetate.