Cinstirea unor sfinți isihaști români pe Colina Bucuriei

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 27 Octombrie 2024

La finalul zilei de 27 octombrie, slujba Privegherii în cinstea Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, prima monahie de neam românesc cunoscută cu numele, a fost săvârșită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Alături de ierarh s-a rugat un sobor de slujitori format din preoții protoierei din Arhiepiscopia Bucureștilor și mai mulți diaconi.

Atmosfera duhovnicească a rânduielilor liturgice de seară care au succedat marele praznic al Cuviosului Dimitrie cel Nou a fost cea care a întărit în starea de rugăciune și pace sufletească sutele de pelerini care s-au aflat în mod constant pe Dealul Patriarhiei, așteptând cu răbdare și seninătate să primească binecuvântarea sfinților și harul lui Dumnezeu prezent în cinstitele lor moaște.

La finalul slujbei Vecerniei cu Litie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a relatat îndeosebi viața Sfântului Ierarh Iachint și a evidențiat trăsăturile comune ale celor doi sfinți de seamă ai neamului nostru prăznuiți luni: „Sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale continuă cu Privegherea din seara aceasta și cu Sfânta Liturghie de mâine când, printre alți sfinți înscriși în calendar, sărbătorim și doi sfinți care au aparținut poporului român și care au lucrat în acest popor, anume pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești, și pe Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab. Sunt doi sfinți care au strălucit mai ales prin ostenelile duhovnicești și prin multa rugăciune, atât Sfântul Iachint cât și Sfânta Teofana fiind practicanți ai isihasmului, adică ai rugăciunii neîncetate a minții coborâte în inimă ca tron al lui Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă.