Sala de sport din localitatea sârbească Satu Nou a găzduit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 decembrie, o nouă ediție a îndrăgitului festival „Colindele neamului”. Organizat de Societatea
Simpozion la Braşov despre părintele Dumitru Stăniloae
Seminarul Teologic Liceal „Dumitru Stăniloae” din Braşov a organizat joi, 24 octombrie, Simpozionul „Teologie și sfințenie. Chipul iconic al Sfântului Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae”. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Lucrările simpozionului au avut loc în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din cartierul Triaj al municipiului Brașov, informează Mitropolia Ardealului. La eveniment au participat protopopi, cadre didactice, preoţi, conducerea Inspectoratului Şcolar General al judeţului Braşov şi elevi seminarişti.
În deschiderea lucrărilor, pr. Ionuț Marcel Pop, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Braşov, a subliniat contextul organizării acestui eveniment și a prezentat referate ale elevilor seminarişti care au evidențiat personalitatea Părintelui Dumitru Stăniloae.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit elevilor despre personalitatea teologică şi duhovnicească a Părintelui Dumitru Stăniloae, pe care l-a cunoscut personal.
„Noi spunem că el este părintele nostru. Cred că este suficient dacă pomenești doar numele Părintelui Stăniloae, fără a adăuga titulaturile pe care le-a câștigat de-a lungul vieții, pentru ca interlocutorul tău să își dea seama despre cine este vorba. Voi, cu toții, elevi și profesori, în Seminarul «Sfântul Dumitru Stăniloae» din Brașov sunteți supuși unui examen permanent din punct de vedere deontologic. Purtați nu numai responsabilitatea de a educa și de a fi educați în școala Bisericii, aceasta fiind o școală vocațională, dar aveți și responsabilitatea de a urma întru toate celui care este acum ocrotitorul acestei școli, Părintele Dumitru Stăniloae. Vă felicit, așadar, pentru strădania de a descoperi această mare personalitate prin referatele la care ați lucrat și pe care le-ați prezentat și vă îndemn să nu încetați să căutați să și înțelegeți mai bine și mai mult viața și învățătura Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae”, a spus ierarhul.
Mărturisire şi teologie
În continuare, pr. Bogdan Bădiță a susținut referatul cu tema „Preoţii ortodocși în detenție. Etape de urcuș duhovnicesc”, care a fost urmat de pr. prof. Paul Aranyoși, cu referatul intitulat „Persoană și comuniune în gândirea Sfântului Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae”.
Inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, prof. Ovidiu Florin Tripsa, a propus, cu această ocazie, organizarea unui simpozion mai amplu în viitor, iar în încheiere, părintele paroh Ion Manea, protopop de Bran-Zărnești și profesor la Seminarul Teologic, i-a îndemnat pe elevi să se bucure de această zi de înălțare duhovnicească și academică.
La final, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu, cadrele didactice şi elevii au primit din partea Seminarului Teologic din Braşov câte o diplomă în semn de recunoștință pentru implicarea în organizarea acestui simpozion închinat personalităţii Părintelui Dumitru Stăniloae.