Cojile de ceapă, un rezervor de nutrienţi
Experţii spanioli de la Departamentul de Chimie Agricolă al Universităţii Autonome din Madrid au demonstrat, în urma unui studiu, că şi cojile de ceapă, nu numai bulbul - considerat un medicament-minune -, conţin o serie de compuşi utili sănătăţii. Astfel, conform rezultatelor studiului, foile maro conţin cantităţi mari de fibre şi flavonoide, iar primele straturi de dedesubt, care uneori se aruncă, sunt bogate în compuşi de sulf şi polimeri de fructoză. Oamenii de ştiinţă recomandă utilizarea foilor maro ca o componentă funcţională a alimentelor bogate în compuşi fenolici şi fibre. Primele două straturi dense ale cepei pot fi de asemenea utilizate pentru fibre şi flavonoide. Mai ales că, după cum susţin experţii, fibrele reduc riscul de boli cardiovasculare, probleme digestive, cancer de colon, diabet de tip II şi obezitate, iar compuşii fenolici protejează împotriva proceselor ce favorizează apariţia cancerului. Dr. Ana Culcer de la departamentul de pediatrie al Spitalului Universitar a subliniat miercuri în conferinţă de presă că prevenţia bolilor este cel mai important lucru, terapia rămânând o soluţie de necesitate.