Colecţie de excepţie la Muzeul ASTRA Sibiu

Data: 14 Aprilie 2013

La Casa Artelor din Piaţa Mică a municipiului Sibiu, a avut loc vernisajul expoziţiei „Strădaniile colecţionarului. Pasiuni... amintiri... idealuri... cărţi... obiecte“, organizată de muzeograful Karla Roşca. Expoziţia prezintă piese din colecţia particulară a etnografului sibian Horst Klusch, iniţiatorul Târgului olarilor din Sibiu (1968), pe care l-a organizat timp de un sfert de veac, personalitate multipremiată pentru activitatea sa ştiinţifică la nivel naţional şi internaţional. Publicul prezent la eveniment a putut admira obiecte din ceramică decorativă, icoane pe sticlă, mobilier pictat, candelabre din alamă, obiecte din cupru şi fier, sticlă transilvăneană etc.

Vernisajul a fost deschis de directorul general al Complexului Naţional Muzeal (CNM) ASTRA, Valeriu Ion Olaru, care a făcut publică intenţia instituţiei de a organiza şi pe viitor o serie de expoziţii dedicate colecţionarilor, pentru că, „dacă nu ar exista astfel de oameni, care valorizează obiectele de patrimoniu, nu ar exista muzeele, colecţiile, spiritul de tezaurizare“.
La vernisaj au mai luat cuvântul academicianul Paul Niedermaier, prof. univ. dr. Ilie Moise şi Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Braşov, care au apreciat activitatea prodigioasă de colecţionare şi cercetare a dlui Klusch, mai ales în ceea ce priveşte ceramica transilvăneană, conform Biroului de presă al CNM Astra.
 
Expoziţia vernisată vineri, 12 aprilie, va fi deschisă pentru vizitare până în data de 3 iunie, la Casa Artelor din Piaţa Mică. Expoziţia este organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus“, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA. Obiectele din colecţia particulară a etnografului sibian Horst Klusch prezintă o deosebită valoare istorică şi documentară. (Oana Rusu)