Colindători la Reşedinţa Patriarhală

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 17 Decembrie 2015

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost colindat marţi, 15 decembrie 2015, în Muzeul Patriarhilor României din Reşedinţa Patriarhală, de tinerii de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Bucureşti (ASCOR), de cei de la Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români din Capitală (LTCOR), precum şi de tinerii de la Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO).

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a binecuvântat pe colindători şi le-a vorbit despre importanţa misionară a colindului. „Aceste trei asociaţii ale tinerilor, care reprezintă junimea ortodoxă, sunt misionare, o misiune prin cântare, o misiune prin transmiterea bucuriei şi a păcii sărbătorii Naşterii Domnului Hristos, care este foarte necesară ca lumină pentru suflet. Într-o lume foarte agitată este mare nevoie de pace şi de bucurie şi este nevoie de păstrarea tradiţiilor noastre creştineşti. Este o mare bucurie pentru noi şi o binecuvântare ca să vedem cum, din an în an, se transmit valorile spirituale, nu doar în biserică, în interiorul edificiului, ci şi în afară, din casă în casă. În mod deosebit, aceste cântări sunt o alinare a suferinţei celor bolnavi, o bucurie a celor întristaţi, o mângâiere sau consolare a celor care sunt singuri. Există deci şi acest aspect al misiunii sociale prin cântare, prin colindele de Crăciun. Apreciem pregătirea voastră dar şi toate activităţile pe care le desfăşuraţi. În mod deosebit, forţa spirituală a tinerilor s-a văzut la Biblioteca Naţională, unde aceştia au interpretat cântări foarte frumoase şi au îmbinat bucuria cu dărnicia, în favoarea celor care suferă în Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie» din Bucureşti”, a precizat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a subliniat apoi că sărbătoarea nu este un timp pierdut, ci este unul sfinţit. „Sărbătoarea este un timp în care oamenii întăresc comuniunea cu Dumnezeu în Biserică şi comuniunea întreolaltă, atunci când se revăd membrii familiei, prietenii şi cunoscuţii. Dacă această sărbătoare noi o folosim în mod creştinesc, ieşim foarte îmbogăţiţi sufleteşte. Sărbătoarea este o activitate, dar nu una asupra pământului sau asupra materiei, ci este o activitate asupra spiritului, de cultivare a comuniunii, nu de productivitate materială sau tehnică, ci de creştere spirituală. Biserica, atunci când a înmulţit sărbătorile, a făcut-o nu doar pentru a avea cât mai mult timp liber, ci pentru a întări comuniunea între oameni, dar şi milostenia, facerea de bine, întrajutorarea şi solidaritatea interumană. Această perspectivă ne-a creat o civilizaţie a dărniciei, a sărbătorii, a libertăţii interioare. Dacă omul devine un robot şi are o obsesie a succesului imediat şi a producţiei cuantificate în kilograme sau în metri, atunci el devine robul propriei sale munci”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Patriarhul României le-a oferit tuturor colindătorilor daruri. Alături de Preafericirea Sa a fost şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.