Comemorarea Sfinţilor Brâncoveni la Suceava

Un articol de: Sorin Ioniţe - 20 August 2020

La Biserica Martirilor „In Memoriam” din centrul Sucevei, unde se află singurul grup statuar al familiei Brâncovenilor din Bucovina, a avut loc duminică, 16 august, un eveniment comemorativ cu prilejul „Zilei Naționale pentru comemorarea Martirilor Brâncoveni și de conștien­tizare a violențelor împotriva creștinilor”.

Evenimentul a început cu slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia preoții au depus o coroană de flori în fața monumentului. Tot aici au săvârşit o slujbă de pomenire pentru toți românii care au suferit de-a lungul timpului din cauza credin­ței lor.

În acest context, pr. paroh Ioan Viorel Vârlan s-a adresat celor prezenți, vorbindu-le despre demnitatea și curajul Sfinților Brâncoveni. „Să mulțumim bunului Dumnezeu pentru că această zi a devenit o zi națională de comemorare a sfinților și de aducere aminte pentru toți cei care au murit în închisori pentru credința lor, în toate locurile și în toate timpurile. Dumnezeu să primească jertfa lor și ei să fie de-a pururea rugători pentru noi. Vă mulțumim pentru participare și Dumnezeu să binecuvânteze nea­mul, biserica și să dăinuim să­nă­toși. De acum, în fiecare an ne vom regăsi aici”, a adăugat pr. Ioan Vârlan.

Grupul statuar de la Biserica Martirilor este realizat din bronz și îl înfățișează pe domnitor în picioare, împreună cu soția sa și cei șapte copii ai lor, toți formând un grup monolit.