Comisia Europeană mulțumește României, Norvegiei şi Austriei

Data: 09 Aprilie 2020

O echipă europeană de medici şi asistenţi medicali din România şi Norvegia vine în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenercic, a mulţumit României, Norvegiei şi Austriei pentru sprijinul acordat Italiei, iar preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a subliniat că „aceşti asistenţi medicali şi aceşti medici sunt adevărata faţă a solidarităţii europene”.

Având în vedere relaţia de prietenie consolidată pe care o are cu Italia, România a decis să ajute comunitatea medicală din peninsulă și să trimită o echipă de medici și asistenți medicali specialişti în terapie in­tensivă. România îşi manifestă astfel şi recunoştinţa faţă de ţara care a devenit casă pentru peste 1,2 milioane de români, o comu­nitate foarte bine integrată şi apreciată pentru aportul său la societatea italiană, arată un comunicat de presă publicat de Ambasada României.

Echipa de 11 medici şi 4 asistenţi medicali români a sosit deja la Milano, fiind întâm­pinată de viceprefectul Natalino Manno, din partea Guvernului italian, de vicepreşe­dintele Regiunii Lombardia, Fabrizio Sala, de alte oficialități regionale, precum și de ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, şi ataşatul Apărării din ca­drul ambasadei, col. Iulian Barbu.
Medicii şi asistenţii români, voluntari, fac parte, alături de colegi din Norvegia, dintr-o echipă europeană de personal medical mo­bilizată prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene din Milano. La rândul său, Austria a oferit Italiei peste 3.000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiaşi mecanism. 

Comisia Europeană coordonează şi co­finanţează această asistenţă europeană, iar comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenercic, a mulţumit în mod special Româ­niei, Norvegiei şi Austriei „pentru sprijinul acordat Italiei în vremuri atât de grele pentru întregul continent”, în contextul măsu­rilor de combatere a epidemiei. „Acţiunile lor sunt o dovadă palpabilă a solidarităţii europene. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE lucrează ceas de ceas şi zi de zi, împreună cu toate statele membre, pentru a avea sigu­ranţa că ajutorul disponibil este direcţionat către cei care au cel mai mult nevoie de el”, a spus Lenarcic, potrivit site-ului Comisiei Europene.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „aceşti asistenţi medicali şi aceşti medici, care şi-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata faţă a solidarităţii europene. Întreaga Europă este mândră de dumnea­voastră”. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este componenta centrală a Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, coordonând furnizarea de asistenţă pentru ţările afectate de dezastre.

(Cristina Zamfirescu)