Compensaţii pentru pierderile cauzate de îngheţul de primăvară
▲ Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind sprijinul financiar acordat pentru pierderi cauzate de îngheţul târziu de primăvară în pomicultură ▲ De acest sprijin pot beneficia întreprinderile mici şi mijlocii active în producţia primară de produse agricole din sectorul pomicol, a căror producţie a fost afectată de fenomenul de îngheţ târziu de primăvară, cu mai mult de 30% din media producţiei anuale pe fermă ▲ Nivelul maxim al despăgubirilor nu va depăşi 80% din pierderile cauzate de fenomenul de îngheţ ▲
Potrivit deciziei adoptate de Guvern, pierderile se vor calcula prin diferenţa dintre rezultatul obţinut din multiplicarea cantităţii produse în anul în care s-a manifestat fenomenul de îngheţ târziu de primăvară, cu preţul mediu obţinut în acel an. Suma respectivă se va scădea din rezultatul obţinut din multiplicarea cantităţii medii anuale, produse în trei ani anteriori producerii fenomenului de îngheţ, cu media preţului obţinut în aceeaşi perioadă. Autorităţile au atras atenţia asupra faptului că, din valoarea maximă a despăgubirii, se va scădea valoarea eventualelor despăgubiri primite de agricultorii care au încheiat poliţe de asigurare cu societăţile de profil. Sprijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar în parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producători sau organizaţiilor de producători unde beneficiarul este membru. Instituţia responsabilă pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă în termen de 30 de zile de la publicare. Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Meteorologie, în primăvara anului 2007 s-au înregistrat temperaturi scăzute şi fenomene de îngheţ, în mod deosebit în prima decadă a lunii mai, când s-au înregistrat până la -4,9 grade Celsius, producţia de fructe fiind afectată, în unele zone, în proporţie de 100%.