Clarificare privind articolul publicat de trustul „Ziarul Puterea.ro”, intitulat „Patriarhul Daniel vrea controlul masonilor, braț la braț cu plagiatorul Radu Bălănescu. Exclusiv”

Data: 18 August 2023

În data de 9 octombrie 2022, a fost oficiată slujba de sfințire a picturii bisericii Parohiei Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian Romanul din ­cadrul Protoieriei Sector 4 București. Din soborul de clerici participanți la acest eveniment a fă­cut parte și diaconul Cătălin Tohăneanu, fost ­epitrop al acestei unități de cult între anii 2018-2022, în prezent slujitor la Mănăstirea Bâldana, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În acest context, diaconului Cătălin Tohăneanu i-a fost oferită Diploma Omagială 2022 - Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului cu medalie, pentru sprijinul pe care l-a oferit Parohiei Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian Romanul în demersul de realizare a lucrărilor de pictură a acestui lăcaș, în perioada în care a îndeplinit funcția de epitrop.

Facem precizarea că la momentul acordării distincțiilor menționate diaconului Cătălin Tohăneanu, Arhiepiscopia Bucureștilor nu avea cu­noș­­tință de implicarea acestuia în activitățile des­fă­șurate de Marea Lojă Na­țională din România.

Drept urmare, ținând cont de prevederile art. 123, alin. 8, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care precizează că: „Fără bine­­cu­­vântarea (a­pro­barea scrisă a) Chiriarhului locului, nu este îngăduit preoților, diaco­nilor și călugărilor să înființeze, să fie mem­bri sau să participe în asociații, fundații și organizații de orice tip”, Arhiepiscopia Bucureștilor a luat măsuri imediate, retrăgând distincția acordată diaconului Cătălin Tohăneanu în data de 9 octombrie 2022.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor