Concertul de colinde al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Un articol de: Pr. Lect. Dr. Filip Albu - 21 Decembrie 2021

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a readus în peisajul cultural îndrăgitul concert de colinde sub titlul „Colind străbun”. Ajuns la cea de-a 30-a ediție, evenimentul a adunat în Catedrala Veche a Aradului mulțime de cre­dincioși, în seara zilei de 19 decembrie 2021, de față fiind și cei doi ierarhi arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Cri­șanul, conducerea uni­versității arădene, oficialități locale, profesori și studenți.

Programul propus a cuprins interpretări de piese tradiționale din partea corului bărbătesc „Atanasie Lipovan”, sub bagheta dirijorală a pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean, și a corului mixt „Sfântul Maxim Mărturisitorul”, condus de conf. dr. Mircea Buta, între cele două repre­zentații muzicale fiind integrată și conferința ASCOR, filiala Arad, intitulată: „Ilarion V. Felea (1903- 1961) - preotul, teologul, mărturisitorul”, prezentată de pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

În preambulul manifestării, părintele decan a adresat un cuvânt de deschidere, arătând următoarele: „S-au împlinit 30 de ani de efort constant pentru ca teologia arădeană să-şi recâștige locul binemeritat. Această seară o putem considera o prolegomena a Bicentenarului teologiei arădene pe care îl vom serba în anul 2022 - 200 de ani de la înființarea învățămân­tului teologic ortodox arădean, eveniment cu re­verberații și contribuții excepționale la dezvoltarea teologiei şi culturii române”.

În încheierea serii muzicale, Înalt­preasfințitul Părinte Arhi­episcop Timotei a mulțumit conducerii univer­sității și facultății, dirijorilor și coralelor pentru frumosul eveniment, amintind de faptul că muzica corală este înțeleasă ca o imitare a cântului îngerilor, arătând că „dacă aceia au însoțit Nașterea Domnului prin cântul lor, ce îndeamnă omenirea la pace și bună învoire, să nu pregetăm a împlini chemarea lor, astfel încât fiecare în parte și toți laolaltă să avem același cuget și simțire întru propășirea personală și comunitară românească, de aici și de pretutindeni”.