Concursurile şcolare cu taxă, interzise în şcolile de stat
Competiţiile şcolare cu taxă nu vor mai putea fi organizate în şcolile de stat, potrivit unui ordin al ministrului educaţiei, ci în locaţii precum şcoli private, centre educaţionale sau chiar universităţi, iar înscrierea copiilor va fi făcută de către părinţi, fără implicarea corpului profesoral.
În majoritatea unităţilor de învăţământ din întreaga ţară, la sfârşit de săptămână erau organizate diverse competiţii în cadrul cărora elevii aveau posibilitatea să-şi testeze cunoştinţele la discipline precum limba română sau matematică. De la începutul acestui an calendaristic însă, ca urmare a unui ordin semnat de fostul ministru al educaţiei la finele anului 2014, concursuri precum „Cangurul“, „Euclid“, „Smart“, „Lumina Math“ etc., la care elevii participau după ce plăteau o taxă de înscriere, nu vor mai fi organizate în instituţiile de învăţământ de stat. „Astfel de concursuri, cu taxă, nu mai pot fi organizate în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, conform unui ordin de ministru semnat la începutul lunii decembrie, înainte să preiau acest mandat“, a spus ministrul Sorin Câmpeanu, într-un interviu acordat Agerpres. Potrivit acestuia, decizia vine ca o consecinţă a faptului că a fost o solicitare generală de interzicere a colectării de fonduri în şcoli, în această categorie încadrându-se şi taxa de participare pentru concursuri private. Concret, o parte a părinţilor au reclamat faptul că li se solicită taxe de aproximativ 20 de lei pentru participarea la astfel de competiţii care au loc cel puţin o dată pe semestru, iar în unele şcoli cadrele didactice de la clasele I - IV îşi înscriau elevii la cel puţin două astfel de concursuri cu plată (la discipline precum limba română şi matematică), în timp ce la nivelul claselor de gimnaziu numărul competiţiilor creştea direct proporţional cu numărul de materii studiate.
Deşi a fost interzisă organizarea lor în şcolile de stat, concursurile cu taxă se pot desfăşura în alte locaţii, precum şcolile private, centre educaţionale sau chiar universităţi, însă prin intermediul asociaţiilor de părinţi. De asemenea, părinţii vor putea să-şi înscrie individual copiii. Pe de altă parte, ministrul educaţiei a apreciat că astfel de competiţii contribuie la pregătirea elevilor, însă de acum înainte profesorii pot participa cu elevii la concursurile fără taxă organizate de minister. „Există o serie completă de concursuri fără taxă organizate de Ministerul Educaţiei. Pe de altă parte, nu neg nici importanţa pregătirii elevilor în vederea participării la astfel de concursuri“, a mai subliniat Sorin Câmpeanu.
În funcţie de tematica abordată, pot fi competiţii şcolare pe discipline, competiţii multidisciplinare/ interdisciplinare/ transdisciplinare sau competiţii educative extraşcolare şi extracurriculare. Concursul „Cangurul“, iniţiat în anii â80 în Australia, s-a desfăşurat prima dată în ţara noastră în urmă cu 23 de ani, „Euclid“ este organizat de 5 ani, iar concursul „Smart“ se desfăşoară în şcolile româneşti de stat de aproape 10 ani. Aproximativ 15 astfel de competiţii şcolare erau autorizate până acum de Ministerul Educaţiei.
Activităţile educative şcolare şi extraşcolare în care sunt incluse şi concursurile şi olimpiadele se desfăşoară ca dimensiune a procesului de învăţare permanentă, testează şi dezvoltă potenţialul de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe, iar cei care participă de plăcere se obişnuiesc cu regulamentul unei competiţii, devenind dezinvolţi în a prezenta soluţii la probleme de orice fel. (Oana Nistor)