Conferința „Noi orizonturi educaţionale în Mitropolia Olteniei”
Conferința‑dezbatere cu tema „Noi orizonturi educaționale în Mitropolia Olteniei” a avut loc miercuri, 27 noiembrie, la Craiova. La evenimentul desfășurat în sala de conferință a Centrului „Mitropolit Firmilian” al Arhiepiscopiei Craiovei, moderat de către pr. dr. Adrian Lupu, consilier eparhial, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
În cuvântul său, ierarhul a subliniat rolul educației religioase, dar și nevoia de adaptare prin introducerea mijloacelor moderne și digitale în actul de predare: „La ora actuală se simte nevoia unei adaptări a învățământului religios la problemele actuale. Copiii sunt obișnuiți să se uite pe internet, folosesc cu multă abilitate și chiar mult mai bine decât cei în vârstă aceste mijloace electronice. Așadar, religia are nevoie să păstreze latura tradițională, dar să vină și în sprijinul acestor tendințe moderne. În vremea pandemiei s‑a simțit nevoia unei platforme de religie, când toată lumea stătea acasă și trebuiau să primească aceste învățături prin intermediul internetului. De atunci ne‑am gândit că este foarte important să venim în ajutorul profesorului de religie cu metode noi și în același timp cu lecții ca ele să fie modele. Este necesar ca aceste lecții să le aducem la zi, cu elemente complementare”.
Au avut intervenții online prof. consilier Mihaela Zăbavă și prof. inspector general Cătălin Pîslaru, din cadrul Ministerului Educației.
Tema principală de discuție a fost analiza platformei E‑learning a profesorilor de religie, un proiect demarat în plină pandemie, când cursurile şcolare se desfăşurau online. După aproximativ doi ani, această platformă a fost omologată. S‑a evidențiat că platforma nu poate ține locul claselor de studiu, nici pentru profesori și nici pentru elevi, dar poate oferi un minim necesar pentru construirea unui dialog între profesori și elevi. Platforma E‑learning, disponibilă la adresa web e‑religie.ro, cuprinde toate documentele curriculare necesare profesorului de religie: programa școlară, manuale și auxiliare didactice, planificări calendaristice și resurse educaționale. De asemenea, s‑au dezbătut și alte teme care țin de provocările educației religioase din Mitropolia Olteniei.
La întâlnire au participat inspectorii școlari de specialitate pentru religie din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene din Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, alături de preoții consilieri și inspectori ai Centrelor eparhiale din Mitropolia Olteniei.
Întâlnirea s‑a încheiat prin stabilirea următorilor pași în dezvotarea platformei de religie, prin implicarea tuturor profesorilor și cu sprijinul Centrelor eparhiale din Mitropolia Olteniei.