Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş
În prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, preoții parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cuprinsul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 16 octombrie, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Paraclis Episcopal, din Beiuş, de către un sobor de preoți. Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat tot în sfântul lăcaș.
Părintele prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, a prezentat referatul cu titlul „Roman Ciorogariu, făuritor al Marii Uniri în ținutul Crișanei și la poarta de vest a Transilvaniei”, întocmit de pr. prof. Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
În încheierea conferinței, PS Episcop Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, subliniind importanța păstrării, promovării și mărturisirii credinței dreptmăritoare și a valorilor nepieritoare ale Bisericii Ortodoxe, având ca exemplu pe vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciororgariu, „omul providențial așezat de Dumnezeu la cârma Bisericii Ortodoxe Române din Bihor”, ca cel dintâi ierarh de după reînvierea Episcopiei Oradiei, în anul 1920.
„Cu recunoștință se cuvine să ne aducem aminte de viața, de faptele, de tăria spirituală pe care bătrânul Episcop Roman Ciorogariu a avut-o și ale cărui strădanii și sacrificii au fost încununate cu succes, cu toate că, așa cum este cunoscut, a fost în pericol să își piardă chiar viața în atentatul din Senatul României, pierzându-și în schimb brațul drept. Părintele nostru spiritual și marele fruntaș al Unirii din Bihor, Episcopul Roman Ciorogariu, a înfăptuit multe și mari lucrări, reorganizând, practic, Eparhia Oradiei văduvită de episcop atâta vreme, înființându-i instituțiile necesare pentru propășire, pentru dăinuire și consolidare, instituții de care ne bucurăm și în ziua de astăzi”, a spus PS Episcop Sofronie.
Ierarhul a mai arătat că „atât Episcopul Roman Ciorogariu, cât și succesorii săi în scaunul vlădicesc al Oradiei, care au consolidat Marea Unire din 1918, sunt personalități de care trebuie să ne amintim mereu, pe care să le evocăm, să le omagiem, a căror amintire să o cultivăm și să o predăm tinerelor generații, pentru că Marea Unire din 1918, efectiv împlinită în Bihor în 1919 și recunoscută prin Tratatul de pace de la Trianon din 1920, încununată prin încoronarea Regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia, a fost consolidată în toți anii care au urmat”.
Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.