Congresul european de lingvistică la București

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 24 August 2022

În perioada 24-27 august 2022, Universitatea din București și Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” organizează cel de al 55-lea Congres al Societas Linguistica Europaea, una dintre cele mai prestigioase și longevive manifestări lingvistice din lume. Ediții precedente ale congresului s-au desfășurat în centre universitare și de cercetare importante: Leipzig, Tallinn, Zürich, Napoli, Leiden, Poznań, Split, Stockholm etc.

Societas Linguistica Europaea (SLE) a fost înființată în 1966 pentru a crea contacte durabile între lingviștii din Europa și din întreaga lume. SLE organizează congrese anuale și publică două reviste prestigioase: Folia linguistica și Folia linguistica historica. Mari lingviști, reprezentând subdomenii diverse, au fost președinți ai societății, de-a lungul timpului: André Martinet, Eugen Coșeriu, Mario Alinei, Anna Siewierska, Johan van der Auwera, Christian Lehmann, Olga Fisher, Ian Roberts.

Anul acesta, congresul se desfă­șoară în format fizic, după doi ani în care s-a desfășurat online, la sediul Facultății de Drept a Universi­tății din București. Vor veni în Capitală peste 350 de lingviști din întreaga lume, care vor participa la 12 ateliere tematice și la sesiunile generale ale congresului.