Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Bistrița-Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 12 Octombrie 2023

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Bistrița-Năsăud a avut loc luni, 9 octombrie, la Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, în prezența Înalt­preasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a fost întâmpinat de elevii de la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, care funcționează în clădirea Centrului social-educativ „Grigore Pletosu”. Ierarhul a vizitat clădirea recent reabilitată şi le-a dăruit cărţi de rugăciune elevilor și cadrelor didactice.

La consfătuirea cadrelor didactice, Înalt­prea­sfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și a subliniat impor­tanța misiunii unui profesor de vocație - în general - și a profesorului de religie, în special. La final, ierarhul le-a dăruit tuturor cartea „Cuvintele bătrânilor” de părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu traducere din limba franceză de Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

Pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în calitate de invitat special al întâlnirii, a subliniat rolul profesorului de religie, acela de a modela conștiința și personalitatea elevului.

Au mai vorbit inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud - pr. Tudor Mudure, care este și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian” din Bistrița, și pr. Ciprian Taloș, care a prezentat broșura „Cântările Cerului”, parte a unui proiect muzical realizat de Organizația creștină „Agape”, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Judeţene (ISJ) din eparhie, din judeţele Cluj și Bistrița-Năsăud. Profesorii prezenți au primit în dar broșura „Cântările Cerului”, care poate fi folosită ca material didactic suplimentar.

Inspectorul școlar pentru disciplina religie din cadrul ISJ Bistrița-Năsăud, pr. prof. Adrian Cherhaț, a prezentat un rezumat al activităților educative județene ce țin de ora de religie, programul acțiunilor viitoare, programele școlare actuale, aspecte de organizare a cercurilor metodice și altele. 

La consfătuire au participat atât profesorii de religie ortodoxă din județul Bistrița-Năsăud, cât şi ai celorlalte confesiuni existente în județ.