Consumul de băuturi dulci, asociat cu apariţia cancerului
Un aport regulat de băuturi dulci, în cantităţi de cel puţin un pahar, fie cu suc îndulcit, fie suc natural, a fost asociat cu o creştere a riscului de cancer, sugerează un studiu amplu, citat de AFP. Consumul de băuturi dulci a crescut în ultimele decenii la nivel mondial şi a fost anterior asociat cu un risc mai mare de obezitate, un factor major de risc pentru cancer. „Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, în medie, a consumului de băuturi îndulcite, echivalentă cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doză standard, este asociată cu o creştere de 18% a riscului de cancer în general”, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducătoarea Echipei de Cercetare în Epidemiologie Nutriţională (EREN). În cazul cancerului mamar, s-a observat o creştere cu 22% a riscului. Riscul este similar fie că e vorba despre băuturi îndulcite sau de suc de fructe pur, fără adaos de zahăr. Ambele tipuri de băuturi sunt asociate unui risc mai mare de cancer în general, potrivit studiului. Rezultatele sugerează o creştere cu 30% a riscului de diagnostic cu toate cancerele la grupul care consumă mai multe băuturi dulci, în raport cu cele care au un aport mai mic. Obezitatea este o cauză cunoscută a 13 tipuri de cancer, însă acest studiu recent a descoperit că şi persoanele slabe au un risc mai mare în cazul în care consumă cantităţi uşor mai mari de băuturi dulci sau sucuri de fructe.