Consumul de legume cu frunze verzi previne instalarea diabetului de tip 2
Consumul regulat de spanac şi de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli şi lăptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai răspândită formă a bolii, potrivit unui studiu publicat în "British Medical Journal". Astfel, cei care mănâncă zilnic o porţie suplimentară de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi (diverse tipuri de varză, spanac, lăptuci) îşi reduc riscul de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, însă creşterea consumului de fructe şi legume în general are un efect neglijabil. Totodată, acestea au un rol benefic asupra sănătăţii datorită conţinutului de antioxidanţi şi magneziu. DT2, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Peste 220 milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul 2. Potrivit statisticilor OMS, în 2005, DT2 a ucis peste un milion de persoane.