Corifeii Apostolilor au fost sărbătoriți la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 29 Iunie 2024

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit sâmbătă, 29 iunie, în ziua de pomenire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în mijlocul credin­cioșilor adu­nați în duh de rugăciune la Catedrala Patriarhală din București.

Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș. După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care vorbit despre misiunea celor doi Apostoli pomeniți, explicând înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei sărbătorii, care amin­tește despre mărturisirea Sfântului Petru din Cezareea lui Filip.

„Pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o mare sărbătoare a Bisericii. Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi este întotdeauna citită la sfințirea unei biserici, ceea ce ne amintește că pe credința și măr­turia Apostolilor, exprimată prin Sfântul Petru, a fost zidită Bise­rica Mântuitorului. El a spus atunci că porțile iadului nu o vor birui. Dincolo de potrivniciile și vânturile care au lovit-o și care o mai lovesc, Biserica Mântuitorului a fost clădită pe această temelie a credinței și a mărturisirii celui care s-a dovedit a fi piatră a credinței și apoi un exemplu de întoarcere și de pocăință, care rămâne la îndemâna noastră, a tuturor. Învățăm din viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel dorința lor de a se coborî mai mult decât li s-ar fi cuvenit, o stare de smerenie care se cuvine a fi împrumutată de toți ucenicii Domnului. Sfântul Pavel se consideră cel dintâi dintre păcă­toși. Din cuvintele lui Biserica a împrumutat și, înainte de fiecare împărtășire, preoții și credincioșii rostesc aceleași cuvinte: «Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu». Într-un alt loc, cu alt prilej, aceleași cuvinte le-a rostit și Sfântul Apostol Petru. Grija cea mai mare din viața celor doi Apostoli a fost pentru toate comunitățile unde au propovăduit, așezând episcopi, preoți și diaconi, care au dus mai departe cuvintele Evangheliei. Era împlinirea cuvintelor Mântuitorului de a merge până la marginile pământului și de a propovădui Evanghelia la toată făptura”, a spus Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.