Cum corectăm carenţa în vitamina C

Data: 12 Ianuarie 2014

Avitaminoza C se manifestă printr-o sângerare acută a gingiilor, căderea dinţilor, fragilitatea oaselor, dureri articulare, irascibilitate, oboseală generală, căderea părului, deshidratarea pielii, depresie psihică, anemie şi scăderea accentuată a vitalităţii organismului.

Sursele naturale de vitamina C sunt atât vegetale, cât şi animale.

- sursele vegetale se găsesc mai ales în legume proaspete ca: ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), varză crudă (albă şi roşie), broccoli, conopidă, gulii, spanac, salată verde, ştevie, pătrunjel, mărar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, muştar şi mazăre verde.

În fructe, conţinutul cel mai ridicat se găseşte în citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi), apoi în cătină albă, coacăze (negre şi roşii), zmeură, căpşuni, fragi, mure, coarne, măceşe, afine, agrişe, kiwi, papaya şi pepene galben. În doze ceva mai reduse se găseşte în mere, pere, caise, struguri, banane şi stafide negre.

- sursele animale sunt: ficat, rinichi, creier, inimă şi lapte.

Este adevărat că din aceste surse vitamina C este distrusă prin fierbere, conservare sau expunere la lumină şi de aceea se recomandă consumul în stare proaspătă sau după păstrare prin congelare.

Această vitamină este eliminată rapid pe cale renală, nu se stochează intactă în organism şi nu provoacă un risc de intoxicaţie vitaminică. Totuşi, se indică o precauţie în consumul acestei vitamine, întrucât sunt posibile unele dereglări de sănătate, cum ar fi generarea de calculi renali, simptome de diaree şi creşterea concentraţiei de silicaţi din sânge.