Cum favorizează alimentele caria dentară
Caria este o boală care afectează dinţii prin "înmuierea" substanţei dure de la suprafaţa acestora - smalţul. Această boală este determinată de bacteriile din cavitatea bucală, împreună cu alimentele sau resturile alimentare prezente aici.
Bacteriile, în combinaţie cu zahărul din alimente, produc acizii care atacă, la început, smalţul dintelui, chiar în primele 20 de minute după ingerarea de alimente. Caria, prin complicaţiile ei, reprezintă principalul factor de risc în pierderea dinţilor. De la smalţ ajunge la următorul strat - dentina -, unde se găseşte pulpa dentară, atacând nervul dentar. În acest moment, pacientul simte durere la rece, dulce. Netratată în acest stadiu, caria, devenită profundă, evoluează, infectând pulpa dintelui, produce dureri mari, deranjante, evoluând mai departe la parodonţiul din jurul dintelui - la vârful rădăcinii. În acest stadiu, infecţiile descrise mai sus, netratate, duc la producerea binecunoscutelor abcese dentare, caracterizate prin tumefierea zonei corespunzătoare dintelui afectat, durere pulsatilă, de intensitate mare, uneori cu febră şi stare de rău general. De multe ori, în acest stadiu dintele devine irecuperabil şi trebuie extras. Producerea cariilor este favorizată de anumiţi factori controlabili, cum ar fi: curăţarea de cel puţin două ori pe zi a dinţilor, prin periaj corect şi completat de utilizarea aţei dentare pentru zonele unde se indică. La fiecare 6 luni medicul dentist realizează o curăţare profesională a dinţilor, îndepărtând tartrul şi placa bacteriană sub şi supragingival. Fluorul care se găseşte în apă sau în pastele de dinţi are un real aport în scăderea incidenţei cariilor dentare. Sigilarea molarilor permanenţi, atât la copii, cât şi la adulţi, este o altă metodă prin care se scade apariţia cariilor la molarii definitivi. Alimentaţia are o importanţă majoră în numărul crescut sau scăzut de carii la diverşi indivizi. Astfel, bacteriile responsabile de producerea acestora sunt foarte "iubitoare" de mâncăruri bogate în zahăr şi carbohidraţi, ajutându-le, astfel, să crească şi să se multiplice în prezenţa acestora. Alimentele lipicioase (mierea, dulceaţa sau caramelul) sunt printre cele mai periculoase în producerea cariilor, deoarece au tendinţa de a rămâne timp îndelungat pe suprafeţele dinţilor. Odată lipite pe smalţ, nu pot fi îndepărtate prin mestecat sau înghiţit. În cazul în care consumăm aceste tipuri de alimente, este indicat ca imediat după ingerarea acestora să clătim bine gura cu apă simplă (dacă nu avem posibilitatea realizării periajului). Este important ca durata dintre mesele principale şi gustări să fie de ajuns de mare. Deserturile consumate imediat după masă sunt mult mai puţin dăunătoare decât cele consumate între mese.