Cursuri de pregătire pentru apărătorii bisericeşti
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 13-18 februarie 2017, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova, se desfășoară cursuri de pregătire pentru apărătorii bisericești, la care participă clerici desemnați de cele 29 de eparhii din ţară.
În conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, aceste cursuri vizează pregătirea clericilor care activează la centrele eparhiale ca inspectori bisericești, membri în consistoriile eparhiale sau în consistoriile eparhiale monahale și pe cei care vor activa ca apărători bisericești pe lângă fiecare consistoriu.
În acest sens, în articolul 123 din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al in-stanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa de lucru din 5-6 februarie 2015, prin Hotărârea nr. 837/2015, se precizează numărul apărătorilor bisericești de la eparhii și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească clericii pentru a putea desfășura activitățile specifice.
Potrivit articolului 124 din Regulament, clericii care doresc să desfășoare activitatea de apărător bisericesc trebuie să participe la cursurile organizate de Patriarhia Română pentru apărătorii bisericești și să promoveze examenele regulamentare.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 5542/2016, a aprobat organizarea și desfășurarea acestor cursuri, prima serie, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova, în perioada 13-18 februarie 2017.
Cursurile pentru apărătorii bisericești au început luni, 13 februarie 2017, fiind ținute de profesori de drept bisericesc de la facultățile de teologie din țară (pr. prof. dr. Constantin Rus, pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu și pr. conf. dr. Irimie Marga), iar secretariatul este asigurat de arhim. lect. dr. Veniamin Goreanu și diac. Sorin Argintariu de la Cancelaria Sfântului Sinod. Ele se vor încheia cu un examen în fața comisiei prezidate de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Cancelaria Sfântului Sinod a coordonat buna desfășurare și organizare a acestor cursuri în conlucrare cu centrele eparhiale.