Dar de mare preț pentru ortodocșii din Italia

Data: 26 August 2017

Sfântul Irodion, starețul cel sfânt de la Mănăstirea Lainici, îi va ocroti în mod deosebit pe românii ortodocși din Italia, părticele din sfintele sale moaște fiind dăruite zilele trecute la două comunități din Peninsula Italiei. Cinstitele odoare au fost așezate spre cinstire în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul eparhial din Roma și la Parohia „Sfântul Irodion” din Lecce.

Părticele din sfintele moaște ale Cuviosului Irodion, „Luceafărul de la Lainici”, după cum mai este cunoscut, au fost donate cu binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, și prin purtarea de grijă a părintelui arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici. Sfintele odoare au fost primite de la starețul lavrei din Defileul Jiului de către părintele protopop Ștefan Andronache, parohul Parohiei Trani din Italia, însoțit de părintele Florin Cârlig, parohul Parohiei Taranto, și de către responsabilul pentru Parohia Lecce, părintele Laurențiu Petre Șchiopu.

Sfântul Cuvios Irodion a fost stareț al Mănăstirii Lainici în perioada 1854-1900. Datorită vieții sale pline de sfințenie, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica l-a ales să-i fie duhovnic, numindu-l „Luceafărul de la Lainici“. Atât în timpul existenței sale pământești, cât și după mutarea la ceruri (3 mai 1900), cuviosul părinte a fost făcător de minuni și văzător cu duhul. Foarte mulți credincioși l-au proclamat sfânt încă din timpul vieții. Moaștele sale au fost descoperite pentru prima dată în anul 1907 de cuviosul părinte Iulian Drăghicioiu. În 1927 au fost aflate din nou de părintele Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici din acea vreme.

A treia descoperire a moaștelor s-a împlinit în 10 aprilie 2009, în prezența Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, fapt ce a consolidat argumentarea canonizării „Luceafărului de la Lainici“, dorință mult-așteptată de cre­dincioși. În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a confirmat trecerea cuviosului părinte în rândul sfinților, prin temeiul 6370 din 29 octombrie 2010, cu ziua de prăznuire la data de 3 mai (ziua adormirii sale în Domnul). Proclamarea canonizării sfântului a fost o sărbătoare deosebită, zeci de mii de oameni venind la Mănăstirea Lainici pentru a asista la Sfânta Liturghie și la solemnitățile săvârșite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și de soborul de ierarhi, clerici și diaconi.