De ce este scumpă mâncarea în România
Mâncarea este mai scumpă în România decât în alte ţări, atât din cauza valorii TVA, cât şi din cauza faptului că, încă de pe lanţul de producţie, produsul este scump, a declarat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros Cash&Carry. "Noi producem produse româneşti cu materii prime din străinătate. Avem mâncare mai scumpă decât la alţii, deoarece avem un TVA enorm, nediferenţat, dar şi pentru că încă de pe lanţul de producţie produsul este deja scump", a spus Vlad. În ceea ce priveşte evoluţia consumului pentru perioada viitoare, estimarea este relativ stabilă pe segmentul alimentar, dar greu de revenit pe partea de produse nealimentare.
"Pe produse alimentare, evoluţia a fost relativ stabilă în ceea ce priveşte numărul de bucăţi vândute. Per ansamblu însă, evoluţia a fost descedentă. Au scăzut destul de dramatic vânzările pe sectorul de electronice, electrocasnice, din 2007 încoace", a menţionat Alexandru Vlad.