Decocturi recomandate bolnavilor cu icter

Un articol de: Constantin Milică - 17 Martie 2013

În tratamentele naturiste ale icterului sunt recomandate decocturi şi infuzii din plante cu acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului.

Icterul reprezintă o boală a ficatului care constă din îngălbenirea pielii şi a ochilor, din cauza acumulării excesive în sânge şi în ţesuturi a fierei şi pigmenţilor biliari. Este o boală care poate să survină la toate vârstele, pe fondul unei anemii fiziologice şi patologice, congenitale sau dobândite. Se manifestă frecvent ca însoţitor al hepatitelor: în hepatita virală A durata icterului este de 2-4 săptămâni, iar în hepatita virală B icterul poate dura între două şi opt săptămâni.
În tratamentele naturiste sunt recomandate decocturi şi infuzii din plante cu acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului:
 
- decoctul de rostopască este unul dintre cele mai cunoscute tratamente naturiste contra icterului, având efect în curăţirea ficatului. Se fierb 5 g de herba uscată şi mărunţită într-un litru de apă rece şi se dă în câteva clocote. Se infuzează acoperit timp de 12 ore (de seară până dimineaţă), se strecoară şi se amestecă cu 200 g de miere de albine (de preferat de salcâm) şi se păstrează în frigider, în sticle de culoare închisă. Pentru doza unei zile se adaugă o fiolă de vitamina C. Zilnic se consumă 10-12 linguri, luate la interval de o oră, într-o cură care durează 5-10 zile la adulţi şi 3-5 zile la copii. Nu se depăşeşte doza de plantă, întrucât poate fi toxică;
 
- decoct din armurariu, preparat dintr-o lingură de seminţe măcinate, care se fierb în 250 ml de apă, până dă în 3-4 clocote; se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri călduţe şi îndulcite pe zi, înainte de mesele principale, într-o cură de două săptămâni, cu pauză de o săptămână, având acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului;
 
- infuzie de anghinare, preparată dintr-o lingură de frunze uscate şi mărunţite, la 500 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se consumă o parte dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul cu o oră înainte de mesele de amiază şi seară. După ceai, bolnavul va sta culcat 30 de minute pe partea dreaptă. Tratamentul are efecte de dezintoxicare a ficatului şi de eliminare a toxinelor din organism;
 
- infuzie de coada-şoricelului, preparată din trei linguri de herba uscată şi mărunţită, la 500 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile, fracţionată în trei reprize, după mesele principale;
 
- infuzie de drobuşor, preparată din două linguriţe de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute şi se beau două ceaiuri călduţe pe zi;
 
- infuzie de săpunăriţă preparată din două linguriţe de frunze uscate, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile;
 
- decoct de ştevia stânelor, preparat din două linguri de rădăcini uscate şi mărunţite la 250 ml de lapte; se fierbe 10 minute, se lasă să macereze 24 de ore şi se bea câte o lingură de 5-6 ori pe zi;
 
- decoctul din seminţe de struguri ajută ficatul să elimine substanţele toxice din corp, având un puternic rol antioxidant;
 
- tinctura de ţintaură, preparată din 30-50 g pulbere din herba uscată şi măcinată la un litru de alcool de 40 de grade; se lasă la macerat timp de 6-8 zile, cu agitare zilnică, se strecoară şi se bea câte un păhărel în fiecare zi, înainte de masa de dimineaţă sau de prânz.
 
Amestecurile din plante medicinale sunt deosebit de eficiente:
 
- infuzie din amestec de coada-şoricelului şi coada-calului: două linguriţe de amestec în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute şi se bea câte un ceai călduţ, înainte de mese, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de 10 minute şi apoi se aşază la masă;
 
- infuzie din amestec, în părţi egale, cu coada-şoricelului, busuioc de câmp, păpădie şi turiţă mare;
 
- infuzie din amestec, în părţi egale, cu frunze de roiniţă, frunze de mentă, herba de coada-şoricelului, flori de muşeţel, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei; o lingură de amestec se infuzează în 250 ml de apă clocotită timp de o oră, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se bea câte un ceai înainte de fiecare masă;
 
- decoct din gălbenele, anghinare şi muşeţel, frunze de mentă, herba de rostopască şi sunătoare; se ia câte o lingură de amestec la 250 ml de apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se bea câte o cană de trei ori pe zi, având efecte în favorizarea secreţiei biliare şi tratamentul tulburărilor funcţionale digestive, de origine hepatică.