Delegaţia Patriarhiei Române cu moaştele Sfântului Ciprian a ajuns în Cipru

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 31 August 2024

Delegaţia Patriarhiei Române cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian de la Biserica Zlătari din Bucureşti a ajuns vineri, 30 august, în insula Cipru. Înainte ca sfintele moaşte să fie aşezate în Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” - Limassol, membrii delegaţiei au vizitat Catedrala „Sfântul Lazăr” din Larnaca, apoi Biserica „Panaghia Angeloktisti” – Kiti. Larnaca este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, cunoscut în Antichitate sub numele Khitim sau Kition. Catedrala „Sfântul Lazăr” din Larnaca este unul dintre cele mai frumoase monumente ale oraşului, datorită arhitecturii sale impresionante. Sfântul lăcaş de rugăcine a fost construit în secolul al 9-lea pentru a adăposti mormântul Sfântului Lazăr, în casa căruia odinioară Mântuitorul Iisus Hristos a poposit în Betania. „Panaghia Angeloktisti” este o biserică bizantină din localitatea Kiti închinată Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea „biserica zidită de îngeri”. A fost construită cel mai probabil în secolul al 5- lea, iar mozaicul cu chipul Maicii Domnului din absida centrală (Sf. Altar) datează din secolul al 6 -lea.

În seara aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasios, Mitropolitul Limassolului, va întâmpina delegaţia Patriarhiei Române care a adus sfintele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, eveniment ce va avea loc la Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” – Limassol.

Zilele următoare vor fi întreprinse vizite la mai multe mănăstiri de referinţă din Cipru, precum şi la Ambasada României în Cipru şi la Reprezentanţa Sfântului Mormânt din Cipru.

Delegaţia Patriarhiei Române, care se află zilele acestea cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian în insula Cipru, este alcătuită din: Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pr. dr. Ştefan Sfarghie, slujitor la Biserica Zlătari din Bucureşti şi redactor al Ziarului Lumina; ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal coordonator, Agenţia de ştiri BASILICA, şi Luigi Ivanciu, fotograf la Ziarul Lumina.