Depozitele de gaze sunt pline doar până la 40% din capacitate

Data: 30 Iunie 2022

Deși depozitele de gaze din România, care au o capacitate de circa 3 miliarde de metri cubi, sunt ocupate în proporție de 40%, autoritățile dau asigurări că țara noastră nu va rămâne fără gaze și nici nu va ajunge să raționalizeze consumul populaţiei. Potrivit unei cerințe a Uniunii Europene, fiecare stat membru trebuie să aibă, la 1 noiembrie, stocuri de gaze de minimum 80% din capacitatea de depozitare.

Datele privind cantitatea de gaze care se află, în acest moment, în depozite au fost furnizate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a participat la ceremonia de începere a producţiei în cadrul Proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia (zăcămintele Ana şi Doina), operat de Black Sea Oil&Gas.

„Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de UE este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a spus premierul.

Premierul a arătat că 80% reprezintă minimumul pentru a asigura cantitatea de gaze necesară în perioada iernii.

„Sigur, se fac demersuri... Sunt în discuţie elementele de contract cu Azerbaidjan. Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat şi, de asemenea, discutăm şi de zonele de tranzit. Trebuie să facem în aşa fel încât să primim acceptul de la ţările de tranzit, respectiv Turcia, Bulgaria şi Grecia. Am depins şi de interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria”, a menţionat Ciucă, potrivit Agerpres.

Premierul a mai spus că proiectul Midia din Marea Neagră va genera un miliard de metri cubi de gaze anual, ceea ce va asigura „90% din necesarul de consum al României”.

Referitor la umplerea depozitelor, o parte a soluției o reprezintă și importurile din Azerbai­djan, Egipt şi Emiratele Arabe, țări cu care România este în negocieri avansate, potrivit directorului general al Transgaz, Ion Sterian, prezent la același eveniment.

„Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de mc. Astăzi avem 1,2 miliarde de mc în depozite. Producţia internă este de 23,8 milioane de mc de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele. Până la finalul anului, producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%. La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producţia”, a susţinut oficialul Transgaz.

El a arătat că nu sunt motive să ne temem că vom rămâne fără gaze: „Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă, pentru că avem producţia internă”.

Întrebat dacă românii vor fi nevoiți să-şi reducă la iarnă consumul, el a răspuns: „Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raţionalizare, nu este cazul”. (C. Z.)