Deserturi cu lapte condensat
Laptele condensat este un produs alimentar rezultat dintr-un amestec de lapte și zahăr, fiind produs prin evaporarea sau concentrarea laptelui. Este bogat în proteine, grăsimi, hidrați de carbon, D-monozaharide, colesterol, acizi grași saturați, acizi organici, colină, vitamine din grupa B, acid ascorbic, vitamina PP, vitaminele A, E, D, vitamina H, minerale, seleniu, crom, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, sulf, cupru, zinc, iod, fier, beta-caroten etc.
Un consum echilibrat de lapte condensat ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului, întărește sistemul osos, are un efect benefic asupra metabolismului celular, întărește oasele și dinții, reface sângele, îmbunătățește imunitatea, ajută la normalizare hormonală, poate reface aportul de vitamine și minerale din organism, poate ridica tonusul şi poate oferi multă energie. Cu toate acestea, nutriționiștii recomandă un consum de doar 2-3 linguri pe zi și nu este indicat persoanelor cu intoleranță la lactoză. Laptele condensat poate fi consumat ca atare, mai este folosit ca ingredient pentru cafea sau ceai, la prepararea cremelor şi a deserturilor.
Rețete
Budincă de cocos cu lapte condensat
Ingrediente: 400 g lapte condensat, 150 ml lapte de cocos, 150 ml lapte de vacă, 3 ouă, 200 g fulgi de cocos, 1 praf de sare, esență de vanilie. Preparare: Se amestecă laptele condensat cu cel de cocos şi de vacă, se pun ouăle întregi, sarea și esența de vanilie și se omogenizează; se adaugă nuca de cocos şi se amestecă până se obține o pastă omogenă. Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt, se toarnă amestecul obținut şi se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute. Când este gata, se lasă la răcit, după care se poate servi cu diverse glazuri sau topinguri.
Cheesecake cu lapte condensat
Ingrediente: 450 g smântână, 300 g biscuiți, 100 g unt topit, 300 g lapte condensat, 10 g gelatină, ¾ pahar apă fiartă și răcită, 1 praf de sare. Preparare: Se tapetează o tavă cu pereți detașabili cu hârtie de copt, se amestecă biscuiții măcinați cu untul topit, se pun uniform în tavă și se presează bine, după care se lasă la frigider pentru 30 de minute. Într-un bol, se amestecă smântâna și laptele condensat, se dizolvă gelatina în ¾ pahar de apă și se lasă la hidratat 10 minute, după care se pune la topit la bain-marie până se dizolvă complet; se toarnă apoi gelatina în compoziția de lapte și smântână şi se amestecă continuu. Compoziția obţinută se pune în tava tapetată cu pesmetul de biscuiți și se bagă la frigider pentru 2-3 ore să se întărească. Se poate adăuga pe deasupra merișor proaspăt, ciocolată albă sau fulgi de migdale.