Deserturi simple cu sirop de agave

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Iulie 2023

Zahărul integral de agave este un îndulcitor natural obținut din planta de agave. Se aseamănă la gust cu siropul de arțar şi poate fi utilizat pentru a îndulci băuturi, deserturi, prăjituri. De asemenea, se poate adăuga în musli, granula sau cereale fără adaos de zahăr pentru a le potenţa gustul. 

Rețete

Brioşe cu fructe de pădure şi sirop de agave
Ingrediente: 250 g făină integrală, 1 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, ½ nucșoară măcinată, 2 ouă bătute ușor, 150 g compot de mere neîndulcit, 80 g zahăr de agave, 1 linguriță extract de vanilie, 150 g amestec de fructe de pădure, 100 g ciocolată neagră tocată bucăți mici, 50 g nuci tocate. Preparare: Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade şi se ung formele de brioșe cu unt. Într-un bol se amestecă făina, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul și nucșoara. În alt bol se mixează ouăle cu compotul de mere pasat, siropul de agave și vanilie; se combină apoi cele două amestecuri și se adaugă fructele, ciocolata și nucile. Se umplu formele de brioșe cu aluat și se coc timp de 18-20 de minute sau până când sunt gata; se lasă la răcit pe un grătar înainte de a fi servite. 

Budincă de ciocolată cu sirop de agave
Ingrediente: 20 de curmale tocate mărunt, 3 avocado, 300 ml lapte de migdale sau cocos, 100 g pudră de cacao, 50 g zahăr de agave, 2 linguri de ulei de cocos, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare. Preparare: Se pun curmalele la muiat în apă caldă timp de 5-10 minute, apoi se scurg de apă. Într-un blender, se pun curmalele, avocado, laptele vegetal, cacao, zahărul de agave, uleiul de cocos, vanilia și sarea şi se amestecă până se omogenizează compoziția; se transferă apoi amestecul într-o tavă tapetată cu folie alimentară și se pune la frigider pentru aproximativ 3 ore; se servește budinca cu fructe proaspete sau dulceață.