Dezvoltarea armonioasă a copiilor, o constantă la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari
Preocuparea pentru educaţia și dezvoltarea armonioasă a copiilor reprezintă o constantă pentru slujitorii şi comunitatea Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din București, astfel că, în zilele de sâmbătă și duminică, cei mici, dar și adolescenții, pot participa la cursuri și ateliere organizate de parohie. Activitățile desfăşurate aici își propun să ofere copiilor, într-un mediu prietenos și jovial, cunoștințe, deprinderi și abilități care completează noțiunile dobândite de ei la școală.
În fiecare duminică, la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Stoica oferă credincioșilor prezenți informații cu privire la programele și atelierele la care cei mici participă cu bucurie. Copiii care iau parte cu regularitate la sfintele slujbe sunt nelipsiți şi de la multe activități pe care parohia le pune la dispoziție, părinții lor înțelegând cât de important este pentru ei continuarea procesului învățării într-un mediu informal, în afara sălilor de clasă. Cursurile la care cei mici participă sunt susținute atât de slujitorii Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari, cât și de membri ai comunității, toți fiind dispuși să ofere copiilor educație de calitate într-un cadru cordial și relaxant, unde aceștia pot dobândi cu ușurință noi deprinderi și pot lega prietenii.
Cursuri gratuite de limba engleză
În fiecare zi de sâmbătă, copii și adolescenți participă la cursurile de limbă engleză organizate în colaborare cu Shakespeare School București și desfășurate la demisolul bisericii. Cursurile, derulate pe o durată de 90 de minute, sunt susținute de profesori de engleză din parohie și de elevi voluntari ai școlii amintite. Cei mici sunt împărțiți în grupe formate din 10-12 copii apropiați ca vârstă și nivel de cunoștințe. Periodic, profesorii și voluntarii îi evaluează pe participanți cu scopul de a-i repartiza în grupele cele mai potrivite pentru ei.
Cercul de șah
Din anul 2021, parohia organizează gratuit un cerc de șah care este susținut de instructorul Matei Dimitriu, membru al Federației Române de Șah. Activitatea se desfășoară la demisolul bisericii, tot în zilele de sâmbătă, și se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților. Participanții sunt, de asemenea, împărțiți pe grupe de vârstă și nivel de pregătire. Periodic, aceștia iau parte la concursuri și competiții organizate în mai multe locuri din țară.
Corul de copii
Corul de copii „Vox Angeli” al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari a fost înființat în luna noiembrie 2019, fiind coordonat până în prezent de părintele diacon Marius Oblu. Acest proiect are ca scop identificarea și cultivarea vocilor copiilor cu aptitudini muzicale, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, în mod periodic fiind organizate preselecții pentru includerea de noi membri. Repertoriul variat al corului cuprinde cântece pentru copii, religioase și patriotice, muzică ușoară și cultă, precum și prelucrări folclorice. Corul de copii participă la evenimentele religios-culturale ale parohiei, precum și la manifestări muzicale organizate de diferite instituții publice. Totodată, Corul „Vox Angeli” oferă o bază de selecție pentru Grupul coral mixt „Vox Coelestis” al parohiei.
Atelier de pictură
Maria-Nicoleta Petrescu, profesor de educație plastică, susține în zilele de duminică un atelier de pictură adresat copiilor și adolescenților cu aptitudini artistice. Ca şi în cazurile precedente, participanții sunt împărțiți pe grupe de vârstă și nivel artistic apropiat. Semestrial, sunt propuse diverse teme de lucru (portrete, peisaje, icoane ș.a.), iar la sărbătorile „Sfântul Ierarh Nicolae“, „Intrarea Domnului“ în Ierusalim și la începutul verii sunt organizate, la biserica parohială, expoziții cu lucrări realizate de copii. Aceștia iau parte în mod constant la concursuri locale și naționale înscrise în calendarul activităților Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Ministerului Educației.
„Școala de duminică“
Una dintre cele mai importante activități catehetice desfășurate la această parohie o reprezintă programul educațional „Școala de duminică”. Organizat la finalul fiecărei Sfinte Liturghii duminicale, scopul acestuia este de a sprijini familia și școala în formarea și educarea tinerei generații. Temele propuse în fiecare duminică sunt anunțate din timp și se află în strânsă legătură cu viața cotidiană și cu întrebările și frământările actuale ale copiilor și tinerilor. Printre temele abordate se numără subiecte precum „Familia, punctul meu de sprijin”, „Ce înseamnă postul pentru copii?” sau „Internetul: provocări și riscuri”. Programul „Școala de duminică” completează educația religioasă din învățământul public și își propune să contribuie la educarea copiilor și adolescenților în spiritul valorilor creștine. Activitatea catehetică este susținută de părintele Horia Mălușanu și de diaconul Marius Oblu, metoda de predare fiind una variată și incluzând discuții pe baza temei propuse, prezentări digitale, vizionarea unor filme și nu numai.
Biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Mari Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist”, se află pe Bulevardul Pache Protopopescu la nr. 90A, în sectorul 2 al Capitalei.