Prof. dr. Laura Teodora Voinescu, cadru didactic la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” Braşov, a câștigat Campionatul Mondial de Citit Viteză, care s-a desfăşurat la Istanbul şi a reunit sute de pasionaţi de lectură şi de sporturi ale minţii. Profesoara de limba şi literatura română a întrecut numeroşi asiatici şi a reuşit să devină campioană mondială după ce a citit un roman în limba engleză de 135 de pagini, nepublicat, în 34 de minute și a răspuns la 20 de întrebări referitoare la înţelegerea conţinutului.
Rugăciunile elevilor noștri: speranță și har revărsat în societate
În Tine a nădăjduit inima mea și a familiei mele! Ca profesori, și în mod deosebit ca profesori de religie, suntem deseori copleșiți de entuziasmul și de curăția sufletelor elevilor noștri, care ne pot da, ei înșiși, adevărate lecții în materie de credință autentică și de spontaneitate. Iată cum răspund câțiva copii de clasa a IV-a din Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” (sectorul 1) la un exercițiu legat de rugăciune, în cadrul lecției „Ajutorul lui Dumnezeu în situații dificile”.
Fiind provocați prin discuții să facă distincția între „noroc”, „întâmplare” și Providența divină, elevii concluzionează, alcătuind rugăciuni de o mare profunzime, cu toată sinceritatea vârstei și cu puterea inocenței lor:
„Ție, Dumnezeul meu, Îți mulțumesc, pentru că i-ai făcut sănătoși atât pe oamenii răi, cât și pe cei buni; Îți mulțumesc pentru că m-ai făcut fericită în orice situație; Îți mulțumesc că familia mea este sănătoasă; Îți mulțumesc pentru toți oamenii care au nevoie de un acoperiș deasupra capului și care acum sunt în siguranță. Îți mulțumesc că am o familie iubitoare! Amin.”
„Îți mulțumesc Ție, Dumnezeul meu, pentru toate rugăciunile ascultate, pentru bunătatea infinită cu care mă tratează ceilalți în viață, pentru iertarea și ajutorul oferit, pentru viața minunată pe care o am, pentru inteligența și puterea mea. Fie-Ți milă de mine întotdeauna, iar eu Îți promit că nu va slăbi niciodată credința mea. Mulțumesc! Amin.”
„Îți mulțumesc Ție, Dumnezeul meu, pentru atenția Ta asupra mea; Îți mulțumesc că mă ajuți când nu știu și că ești tot timpul cu mine și mă înveți să fac bine. Amin.”
„Îți mulțumesc Ție, Doamne, pentru ajutorul primit la testul de matematică. Voi mai citi mai multe rugăciuni pentru binele meu. Eu de când m-am născut Te-am iubit și așa voi face tot restul vieții mele. Sper că o să mă mai ajuți și în viitor! Amin.”
„Îți mulțumesc Ție, Doamne Dumnezeul meu, pentru pâinea de pe masă, pentru bucuria oferită, pentru minunile frumoase și pentru familia fericită. În Tine a nădăjduit inima mea și a familiei mele. Amin!”
„Doamne, Îți mulțumesc Ție pentru clipele frumoase și bucuriile de zi cu zi. Căci, fără Tine, inimile oamenilor ar fi goale și negre, pline de amărăciune și mâhnire. Căci Tu ești Soarele meu, Lumina și Bogăția oamenilor de pe pământ. Îți mulțumesc Ție, Dumnezeul meu, pentru că mi-ai dat viață. Amin.”
„Doamne, Îți mulțumesc pentru părinții buni pe care i-am primit și pentru toate bogățiile oferite. Amin.”
„Doamne, Îți mulțumesc pentru tot sprijinul primit. Amin.”
Astfel, elevii s-au gândit și la cei aflați în nevoi, și la cei copleșiți de răutatea vremurilor, dar și la familiile lor, ca făclii care luminează prin iubire. S-au gândit la lumina răspândită de Dumnezeu și primită în suflete, la frumusețea minunilor dumnezeiești și la bucuria de a trăi.
Multe alte aplicații de la orele de religie presupun alcătuirea de rugăciuni orale sau scrise, mai lungi sau mai scurte, potrivit vârstei și în legătură cu anumite situații de viață. Ele sunt presărate printre multiple tipuri de activități și jocuri educative. De fiecare dată, copiii ne uimesc: simpli, cuminți și direcți, ei transmit bunătatea din sufletul lor cu încrederea că sunt ascultați de oriunde ar adresa cererea, mulțumirea sau doxologia.
La gimnaziu, mulți dintre ei preferă să îmbine rugăciunea cu versete selectate din Psalmi, care să reflecte bogăția lor de trăiri și simțiri:
„Ajutorul meu de la Dumnezeu, Cel ce mântuiește pe cei drepți la inimă” (Psalmul 7, 10).
„Binecuvântat este Domnul că a auzit glasul rugăciunii mele. Domnul este ajutorul și apărătorul meu, în El a nădăjduit inima mea și mi-a ajutat” (Psalmul 27, 8-9).
„Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea” (Psalmul 33, 1).
„Apropiați-vă de Domnul toți sfinții Lui, că n-au lipsă cei ce se tem de El” (Psalmul 33, 9).
„Ochii Domnului spre cei drepți și urechile Lui spre rugăciunea lor” (Psalmul 33, 14).
„Să se bucure și să se veselească de Tine, toți cei ce Te caută pe Tine, Doamne, și să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: Slăvit să fie Domnul!” (Psalmul 39, 22).
„Miluiește-mă, Doamne, că spre Tine voi striga toată ziua. Veselește sufletul robului Tău, că spre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu. Că Tu, Doamne, bun și blând ești și mult-milostiv tuturor celor ce Te cheamă pe Tine. Ascultă, Doamne, rugăciunea mea și ia aminte la glasul cererii mele” (Psalmul 85, 3-5).
„Lăuda-Te-voi, Doamne, cu toată inima mea, că ai auzit cuvintele gurii mele și înaintea îngerilor Îți voi cânta. Închina-mă-voi în locașul Tău cel sfânt și voi lăuda numele Tău, pentru mila Ta și adevărul Tău; că ai mărit peste tot numele cel sfânt al Tău. În orice zi Te voi chema, degrabă mă auzi! Sporește în sufletul meu puterea” (Psalmul 137, 1-3).
Cu atât mai mult suntem atenți la rugăciunile deosebite ale elevilor din perioada Postului Crăciunului, „Postul bucuriei”, când ne apropiem cu pași smeriți de ieslea în care Se naște Pruncul Iisus, Cel venit să unească din nou Cerul și Pământul, pentru totdeauna.
Puterea credinței și a rugăciunii copiilor ne umple de speranță, pentru vremurile prezente și cele viitoare, încât exclamăm și noi, iară și iară, alături de Psalmistul David: „Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele Tău în tot pământul! Că s-a înălțat slava Ta, mai presus de ceruri. Din gura pruncilor și a celor ce sug ai săvârșit laudă...” (Psalmul 8, 1-2). Iar ei, în curând, vor transforma rugăciunile în colinzi tremurate, șoptite, cântate, atât de iubite, gata să răscolească inimile și să ne amintească de Rai...
De aceea, Îi mulțumim lui Dumnezeu și noi, în calitate de profesori, că avem privilegiul de a-i îndruma pe calea apropierii de Dumnezeu, cu inima deschisă spre a învăța și noi de la ei, ca să ne întoarcem la curăția sufletului lor.
(Mirela Șova este profesoară de religie la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din București)