Diaconul Iosif Stancovici, doctor în teologie la Sibiu
Şcoala doctorală a Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a declarat cu calificativul maxim pe diaconul Iosif Stancovici, doctor în teologie, în urma susţinerii, la 3 februarie, a tezei „Familia în lumina datelor revelaţionale ale Cărţii Facerii. Creşterea şi formarea tinerei generaţii. Un răspuns la provocările lumii contemporane“. Lucrarea a fost alcătuită la Catedra de studiu biblic al Vechiului Testament, având ca îndrumător ştiinţific pe pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.
Comisia examenului a fost prezidată de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, având în componenţa sa pe pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, coordonator ştiinţific, şi membri pe pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la aceeaşi facultate, pr. prof. univ. dr. Sorin Cosma, de la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, şi pr. prof. univ. dr. Emilian Corniţescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Membrii comisiei au constatat că lucrarea candidatului, însumând 648 de pagini, este de actualitate, umplând un gol în teologia biblică românească, în sensul că prezintă familia ca celulă de bază a societăţii, raportată la autenticul naturii umane, ce poartă în sine chipul lui Dumnezeu, având menirea de a realiza şi statornici împărăţia Sa în lume. În acelaşi timp, reprezentând o dezbatere în profunzime a datelor scripturistice, lucrarea se constituie ca un document de inspiraţie biblică în stabilirea învăţăturii de credinţă a Bisericii ca temei în direcţia teologiei sistematice, precum în dogmatică, teologia fundamentală, apologetică, morală, spiritualitate, bioetică şi misiune creştină. Prin faptul că datele revelaţionale ale Cărţii Facerii stabilesc ordinea divină în lume, studiul de faţă oferă şi o orientare optimă în formularea normelor juridice şi liturgice ale Bisericii Ortodoxe.
Comisia a concluzionat că lucrarea este bine conturată, temeinic documentată şi academic dezvoltată, încât, deopotrivă, atât cercetătorul biblic, cât şi teologul interesat în cunoaşterea variatelor aspecte ale familiei şi educaţiei prezentate de Cartea Facerii pot găsi răspuns preocupărilor pe care intenţionează să le întreprindă în această direcţie, iar cititorul, oricare ar fi, poate primi orientarea optimă în viaţa personală şi familială.
Apreciind după cuviinţă strădaniile proaspătului doctor în teologie diaconul Iosif Stancovici, comisia a reţinut în acelaşi timp şi aportul învăţământului timişorean, care i-a dat o temeinică pregătire şi orientare în activitatea de cercetare ştiinţifică. (Pr. prof. univ. dr. Sorin Cosma)