Dicţionarul ierarhilor români şi străini
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Dicţionarul ierarhilor români şi străini - slujitori ai credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române”. Volumul, semnat de pr. prof. dr. Alexandru Moraru, prezintă în ordine alfabetică, după numele de familie sau după numele de călugărie (cei din perioada mai veche), pe toţi ierarhii români şi străini cunoscuţi, care au păstorit în diverse eparhii ale ţării noastre.
Dicţionarul ierarhilor români şi străini se deschide cu un cuvânt-înainte, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în care este subliniată demnitatea slujirii arhiereşti şi sunt explicate semnificaţiile tuturor însemnelor pastorale arhiereşti, în lumina mărturiilor biblice, patristice şi istorice. Dicţionarul este o lucrare fundamentală, în elaborarea căreia autorul, pr. prof. dr. Alexandru Moraru, a folosit câteva lucrări reprezentative ale pr. prof. dr. Mircea Păcurariu („Dicţionarul teologilor români"; „Istoria Bisericii Ortodoxe Române", vol. I, II şi III; „Enciclopedia Ortodoxiei româneşti"), studiile tematice ale pr. prof. dr. Niculae Şerbănescu, dar şi lucrări ale altor autori precum: Melchisedec Ştefănescu; Gabriel Cocora; Dimitrie Dan; Scarlat Porcescu; Alexandru Moraru etc. „În Dicţionar se găsesc şi ierarhi greci, sârbi, ruşi, ucraineni şi de alte etnii, care au slujit pe credincioşii Bisericii noastre, deşi nu întotdeauna cu mult suflet pentru aceştia. Cu toate acestea, se poate considera că ei au slujit, implicit, şi Ortodoxia românească, motiv pentru care trebuie să le fim recunoscători, măcar, prin a-i pomeni în lucrarea de faţă”, scrie autorul în paginile lucrării.
Atunci când sunt mai mulţi ierarhi cu nume identice, se precizează locul în care fiecare dintre aceştia a păstorit, iar dacă pe unii îi aflăm în mai multe scaune eparhiale, sunt menţionate toate, în ordinea cronologică a ocupării lor. În plus, s-a renunţat la însemnarea cu cifre romane (I, al II-lea, al III-lea ş.a.) a ierarhilor cu acelaşi nume de la eparhiile în cauză, pentru a nu se crea confuzii între aceştia. Dicţionarul ierarhilor români şi străini reprezintă un omagiu adus atât ierarhilor care au trecut la Domnul, cât şi celor care ne păstoresc în prezent.