Două noi filiale APOR în Moldova
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) are filială şi la Suceava, şi la Vaslui. Părinţii suceveni reuniţi marţi, 24 februarie 2015, în şedinţă la Colegiul „Ştefan cel Mare“ au discutat despre importanţa orei de religie în educaţia copiilor, alegând totodată comitetul director al noii filiale. Vorbitorii au subliniat că trebuie avută în vedere problema copiilor de toate confesiunile, a celor cu părinţii plecaţi în străinătate, precum şi a copiilor instituţionalizaţi. Miercuri, 25 februarie, la Casa de cultură „C. Tănase“ din municipiul Vaslui a avut loc şedinţa de constituire a filialei judeţene a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie.
Marţi, 24 februarie 2015, în Aula Colegiului „Ştefan cel Mare“ a avut loc întâlnirea părinţilor din Suceava pentru constituirea Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie - filiala Suceava. Desfăşurată sub coordonarea APOR - Bucureşti, întâlnirea l-a avut ca moderator pe Romeo Moşoiu, vicepreşedintele asociaţiei. Publicul prezent în număr foarte mare a făcut parte din cele mai diferite categorii sociale: profesori, avocaţi, ingineri, şoferi, muncitori, persoane casnice - toţi având drept numitor comun calitatea de părinte de elev.
Discuţiile s-au axat pe importanţa orei de religie, sugestii şi propuneri judicioase pentru înfiinţarea şi viabilitatea filialei Suceava. Luările de cuvânt au demonstrat cu prisosinţă că cei 123.046 elevi ai judeţului Suceava trebuie să aibă o educaţie religioasă conform principiilor spirituale corecte şi că aceasta nu se obţine decât prin existenţa şi predarea religiei în şcoală şi nu înlocuirea ei cu o altă disciplină. S-a subliniat ideea că reintroducerea religiei în şcoală s-a obţinut în urma evenimentelor petrecute în 1989 şi că este unul din primele drepturi cerute de Biserică. Totodată, vorbitorii au subliniat că trebuie avută în vedere problema copiilor de toate confesiunile, a celor cu părinţii plecaţi în străinătate, precum şi a copiilor instituţionalizaţi.
În partea a doua a lucrărilor s-a stabilit comitetul de conducere al filialei APOR Suceava şi calendarul de lucru în toate oraşele judeţului. La finalul lucrărilor, comitetul nou ales, format din Valeriu Gavrilovici (medic) - preşedinte, Corina Georgeta Istrătoaie (inginer), Elena Simona Spătaru (avocat) şi Mihaela Mihordea (medic) - vicepreşedinţi, Bogdan-Haralambie Curalariu (asistent social) - secretar, Adriana Kurtoglu (economist) - cenzor, a luat binecuvântare de la IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi s-a închinat la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
„Am şase copii, dintre care patru şcolari. Am mobilizat părinţii prezenţi, spunându-le că trebuie să începem imediat demersurile pentru obţinerea lucrului ce ne-a adus împreună, anume ca ora de religie să rămână în trunchiul comun şi să fie în continuare în curricula de bază de instruire a copiilor noştri“, ne-a declarat dr. Valeriu Gavrilovici, preşedintele APOR Suceava.
„Este extrem de important să avem în vedere că până pe data de 6 martie fiecare părinte trebuie să fie responsabil pentru copilul lui, să-şi exprime punctul de vedere şi să susţină religia în şcoală, indiferent ce confesiune reprezintă. Religia este o valoare incontestabilă în educaţia şi susţinerea sănătăţii copilului pe tot parcursul programei şcolare“, a subliniat şi Elena Simona Spătaru, vicepreşedinte APOR Suceava.
„Am fost întotdeauna, ca familie, deschişi spre tot ceea ce înseamnă spiritual şi de aceea ne-am bucurat şi sper că ne vom bucura în continuare de studiul religiei, atât în şcoală, cât şi în viaţa şi sufletele copiilor noştri“, a adăugat şi Lucian Teodorescu, părinte a trei copii.
100 de părinţi prezenţi la înfiinţarea APOR Vaslui
La eveniment au fost prezenţi dl. Romeo Moşoiu, vicepreşedinte APOR, pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, d-na Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, precum şi peste 100 de părinţi interesaţi de statutul orei de religie.
S-au discutat mai multe probleme, printre care statutul şi scopul Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, statutul actual al orei de religie în învăţământul preuniversitar, decizia CCR şi îndemnul de a se completa cererile pentru înscriere, probleme şi sesizări din teritoriu cu privire la completarea cererilor de înscriere, alegerea preşedintelui, vicepreşedinţilor, secretarului şi cenzorului filialei APOR Vaslui.
Părinţii prezenţi au constituit APOR - filiala Vaslui, alegând ca preşedinte pe d-na Coman Monica - psiholog, vicepreşedinţi pe d-nele Corogeanu Maria - director de vânzări şi Călin Andreea - sociolog, secretar pe d-na Nela Borş - grefier şi cenzor pe dl. Cristian Manole - economist. Dorinţa acestora este de a înfiinţa filiale locale în toate oraşele judeţului Vaslui, precum şi în comune.
Toţi părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar şi doresc ca aceştia să studieze în continuare religia sunt aşteptaţi să devină membri ai acestei asociaţii.