Duminica Tuturor Sfinţilor în Arhiepiscopia Craiovei

Data: 16 Iunie 2014

În prima duminică de după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a resfinţit Biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Târgu Jiu. Alese bucurii duhovniceşti au trăit şi credincioşii doljeni din localitatea Leamna, unde IPS Părinte Irineu a aşezat piatra de temelie pentru un nou lăcaş de închinare.

Biserica „Sfinţii Împăraţi“ din municipiul Târgu Jiu a primit binecuvântare arhierească, cu prilejul slujbei de resfinţire, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Pregătirile pentru evenimentul liturgic au început de sâmbătă seara, când preoţii slujitori au împlinit rânduiala Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, în Duminica Tuturor Sfinţilor, programul liturgic a fost completat cu slujba de resfinţire şi dumnezeiasca Liturghie, săvârşite de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Sfinţenia este ceea ce caracterizează Biserica noastră“

În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre împlinirea sfinţeniei personale în viaţa fiecărui creştin, ca dar al lui Dumnezeu şi arvună a vieţii veşnice: „Suntem asemenea cu toţi sfinţii şi cu toţi îngerii care sălăşluiesc în ceruri întrucât Sfântul Duh ne îmbracă pe toţi în sfinţenia Tatălui Ceresc. Deci, Tatăl vede în noi chipul Fiului Său, întrucât suntem îmbrăcaţi în haina Mântuitorului Iisus Hristos şi purtăm pecetea Duhului Sfânt. Astfel că toţi sfinţii sunt îmbrăcaţi în Preasfânta Treime şi nici unul nu este depărtat de această lucrare dumnezeiască. Prin urmare, primim în Taina Sfântului Botez arvuna Împărăţiei lui Dumnezeu şi tot ceea ce este necesar pentru a ajunge la sfinţenie, după cuvintele Mântuitorului Hristos, Care ne îndeamnă: «Fiţi sfinţi, după cum Tatăl vostru Cel din ceruri Sfânt este!» Mai mult, Domnul ne dă şi posibilitatea de a realiza acest lucru. Deci, Duhul lui Dumnezeu se pogoară în noi, lucrează în sufletul nostru în aşa fel încât, totdeauna, atunci când ne rugăm, suntem îndemnaţi, asistaţi şi întăriţi de puterea Sa cea dumnezeiască“. În continuare, Mitropolitul Olteniei a arătat că „sfinţenia este ceea ce caracterizează Biserica noastră şi pe fiecare în parte, întrucât suntem chemaţi ca să dobândim această binecuvântare din partea lui Dumnezeu, de aceea spunem întotdeauna la Sfânta Liturghie şi la sfintele slujbe «că Sfânt eşti Dumnezeul nostru şi întru sfinţi Te odihneşti»“, a conchis IPS Părinte.

Lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei

Sâmbătă, 14 iunie, membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei s-au întrunit în cadrul şedinţei de constituire pentru mandatul 2014-2018. Întrunirea, care a avut loc în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, a debutat cu o slujbă de Te Deum în prezenţa IPS Părinte Irineu şi a celorlalţi membri ai adunării. În cadrul şedinţei, au fost validate mandatele membrilor aleşi în cele zece circumscripţii electorale din judeţele Dolj şi Gorj, în data de 15 mai 2014. De asemenea, s-a aprobat componenţa comisiilor de lucru şi a secretariatului adunării, au fost desemnaţi reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiovei în Adunarea Naţională Bisericească, membrii Consiliului eparhial, ai Consistoriului eparhial şi ai Consistoriului monahal. La final, IPS Irineu a prezentat principalele realizări şi obiective pastorale misionare, administrative şi culturale ale Arhiepiscopiei Craiovei, subliniind importanţa misiunii ce revine organismului deliberativ recent ales. „Credincioşii v-au acordat încrederea lor şi v-au învestit să faceţi parte din organul deliberativ al eparhiei noastre. Un organism ce trebuie să cerceteze, să analizeze problemele Bisericii şi să le dea o rezolvare. În felul acesta, se asigură coordonarea Bisericii nu numai din punct de vedere eclesiologic, haric, ci şi din punct de vedere administrativ“, a precizat IPS Irineu.

Un nou lăcaş de închinare în Arhiepiscopia Craiovei

În aceeaşi zi, credincioşii din Leamna de Jos, judeţul Dolj, au trăit bucuria punerii pietrei de temelie pentru noua biserică ce se va ridica în parohia lor sub purtarea de grijă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment a fost prezent şi părintele protopop Ion Nicolae de la Protoieria Craiova Nord, instalat de curând în această ascultare.

La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şi necesitatea Bisericii în viaţa credincioşilor. „Prin Biserică, dumneavoastră sunteţi mărturisitori ai credinţei noastre ortodoxe, care a zidit întotdeauna sfinte lăcaşuri de rugăciune, atât în chip văzut, din piatră, zid sau lemn, cât şi în chip nevăzut, în sufletele oamenilor. Credinţa noastră este în Biserică şi în Împărăţia cea veşnică a Mântuitorului Iisus Hristos, aşa cum spunem în Mărturisirea de credinţă: «Cred întru una, sobornicească şi apostolească Biserică» şi imediat adăugăm: «Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să vie». Aşadar, prin punerea pietrei de temelie a acestui lăcaş de închinare, ce va fi patronat de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, veţi fi ajutaţi sigur să împliniţi lucrarea mântuirii voastre“, a spus IPS Irineu. (Diac. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu)