Elevi cu platfus şi probleme la coloana vertebrală
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au derulat un program de evaluare a posturii şi coordonării mişcărilor elevilor din clasele primare, în cadrul acţiunii fiind evaluaţi 2.202 elevi de la şcolile din oraş. „Programul Csiki Sandor se concentrează pe postura corectă şi pe coordonarea mişcărilor. În cadrul acestuia, denumit după profesorul de educaţie fizică laureat Pro Urbe, în Sfântu Gheorghe, 16 fizioterapeuţi au realizat evaluările şi au făcut recomandări părinţilor acolo unde a fost cazul”, după cum informează Primăria oraşului, într-un comunicat citat de Agerpres.
Cele mai frecvente probleme au fost picioarele plate (platfus), picioarele în X, picioarele în O şi problemele de coloană vertebrală. De asemenea, s-au depus eforturi pentru a depista leziuni mai grave, cum ar fi pieptul în formă de pâlnie, hiatusul toracic sau scolioza, deoarece acestea pot afecta capacitatea pulmonară. „Acestea din urmă sunt rare (...), dar 90% dintre copiii evaluaţi au avut diferite forme de platfus”, se menţionează în comunicatul citat.
Programul va continua cu evaluarea celorlalţi elevi din clasele primare şi există planuri de extindere a acestuia şi la clasele gimnaziale şi chiar liceale. Rezultatele vor fi folosite pentru a informa atât părinţii, cât şi profesorii cu privire la modalitatea de prevenţie, dar şi identificarea cât mai timpurie a problemelor, astfel încât să poată solicita ajutor profesional în timp util.
În ultimii ani, medicii au avertizat că tot mai mulţi copii suferă de afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale tocmai din cauza posturii şi a faptului că poartă în spate ghiozdane mult prea grele pentru ei. Un ghiozdan, avertizează specialiştii, nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea corporală. De exemplu, un copil care cântăreşte 30 de kilograme ar trebui să care în spate aproximativ 3 kilograme, ceea ce nu se întâmplă. (O. N.)