Episcopul Roman Ciorogariu, comemorat în localitatea natală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 14 Decembrie 2022

Vrednicul de pomenire Roman Ciorogariu, Episcop al Oradiei, a fost comemorat sâmbătă, 10 decembrie, în localitatea natală Pecica, județul Arad, la împlinirea a 170 de ani de la naștere. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Parohia Pecica 1, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis protos. Iustin Popovici, consilier eparhial.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a evocat personalitatea Episcopului Roman Ciorogariu, subliniind contribuția acestuia la dezvoltarea Bisericii. În continuare, după inaugurarea noii biblioteci parohiale „PS Episcop Roman Ciorogariu”, a fost dezvelită și o placă aniversară.

Ziua a continuat în sala festivă a Primăriei Pecica, unde s-a desfășurat un simpozion dedicat ierarhului, care a cuprins un concert de colinde susținut de Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, dirijat de pr. Gabriel Streulea, urmat de susținerea în plen a referatelor tematice. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, precum și pr. Radu Valer Rus, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, care a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.