Europenii îşi fac ferme la noi

Data: 01 Mai 2012

"Pentru a face în Franţa ceea ce am făcut în trei ani în România, ar fi trebuit două sau trei generaţii", spune Maxime Laurent, un francez care, la doar 19 ani, conducea în România o fermă de peste 1.400 de hectare de teren.

Atraşi de preţul scăzut al terenurilor agricole, mulţi europeni vin să-şi înfiinţeze exploatări agricole în România, ajutând, astfel, la o reinventare a culturilor locale, în special prin agricultura biologică, se arată într-un reportaj publicat de cotidianul francez "Le Monde". "În 2009, pe când avea 19 ani, Maxime Laurent a ieşit cu bacalaureatul în buzunar din liceul agricol. O lună mai târziu, el îşi încarcă ultimele camioane cu maşini agricole. Direcţia România, mai exact Măceşu de Sus, un sat din sud-vestul ţării", relatează cotidianul francez. "Cazul lui Maxime Laurent este departe de a fi unul izolat: România, cu circa 15 milioane de hectare de teren arabil, este pe cale să devină noul Eldorado al agricultorilor în Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, germani, danezi îşi fac bagajele şi gonesc spre această ţară intrată în Uniunea Europeană în 2007, cu scopul de a implanta ferme. Maxime, care este destinat din copilărie să fie agricultor, nici că putea spera mai bine: "Aici, la 19 ani, m-am trezit la cârma unei ferme de peste 1.400 de hectare. Pentru a face în Franţa ceea ce am făcut în trei ani în România ar fi trebuit două sau trei generaţii"", povesteşte tânărul agricultor. "Aici am descoperit tradiţii pe care în Franţa nu le mai avem" Pentru a cumpăra în România, un agricultor occidental este obligat să creeze o societate în ţară, dar din 2014 orice persoană cu reşedinţa în UE va putea cumpăra terenuri direct. "În Europa de Vest, nu mai este loc pentru tineri. Aici se poate construi ceva de la zero", spune Christian Hani, un elveţian de 29 de ani care deţine în România o fermă de 800 ha de teren, pe care face agricultură biologică pe o scară largă. "În România, am o viaţă mult mai flexibilă şi am descoperit tradiţii pe care nu le mai avem în Franţa. N-am tăiat un porc sau o oaie în viaţa mea, iar românii o fac încă la ţară... În Franţa, nimeni nu mai are legături cu nimeni. Sunt cu adevărat fericit aici", îşi încheie povestea visului împlinit în România şi tânărul fermier francez Maxime.